Гуска печена, тушкована, фарширована…

Гуска печена, тушкована, фарширована…

До середини осені гуси в селі зазвичай уже набирають свою максимальну вагу. М’ясо гуски дуже ситне, з високим вмістом білків і жирів, ароматне, соковите, м’яке. Гурмани відзначають його ніжний солодкуватий присмак.

Із яблуками й цибулею

Тушка гуски вагою 4 кілограми, 4 великих яблука (кислих сортів), 2 середні цибулини, 2 чайні ложки з гіркою солі крупного помелу, 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю, 1 чайна ложка сушеного чебрецю, 0,5 чайної ложки меленого імбиру, цедра 1 лимона.
Ретельно промийте тушку гуски водою і висушіть паперовим рушником. З’єднайте сіль, чорний перець, імбир і чебрець. Половиною цієї суміші посипте всередині тушки, іншою половиною ретельно натріть гуску ззовні.
Яблука почистіть і дрібно поріжте. Кожну цибулю розріжте на 8 частин. Акуратно, чергуючи яблука і цибулю, начиніть гуску. Додайте також цедру лимона. Зашийте черевце бавовняною ниткою.
Нагрійте духовку до 220 градусів. Покладіть гуску на деко на бік, а на дно вилийте пів склянки води. Запікайте протягом 15 хвилин, потім переверніть тушку на інший бік. Через 15 хвилин покладіть гуску на грудинку (спинкою вгору). Коли минуть чергові 15 хвилин, переверніть на спинку і зменшіть температуру до 170 градусів.
Надалі поливайте тушку витопленим жиром кожні 20 хвилин. Запікайте протягом 2 годин.

Тушкована шматочками

Тушка гуски вагою 2,5 кілограма, 0,5 кілограма яблук, щіпка солі, щіпка чорного меленого перцю, 3 – 4 столові ложки олії.
Гуску помийте й поріжте на шматки. Розігрійте сковороду з олією і смажте гусятину на невеликому вогні до утворення скоринки. Перекладіть усі шматочки в каструлю, залийте водою на три чверті й поставте тушкуватися на 1 годину. Додайте сіль і перець за смаком.
Поріжте яблука на четвертинки, видаліть серцевину з насінням. Додайте яблука до м’яса і тушкуйте під кришкою ще близько 1 години. Не забувайте час від часу все перемішувати.

Із чорносливом

Тушка гуски вагою 3,5 – 4 кілограми, 300 грамів чорносливу, 1 столова ложка солі, 0,5 чайної ложки перцю чорного меленого, 100 мілілітрів коньяку.
Обріжте з гуски зайвий жир. Проколіть тушку в найтовстіших ділянках товстою голкою, щоб надалі м’ясо краще ввібрало спеції. Натріть гуску сумішшю з солі та перцю (всередині також). Залиште мінімум на 5 годин.
Протягом цього часу кілька разів перевертайте тушку, щоб спеції рівномірно розподілилися. Чорнослив промийте і залийте коньяком на пів години. Просочені благородним напоєм ягоди вкладіть всередину гуски. Сколіть черевце дерев’яними зубочистками чи зашийте звичайною ниткою.
Запакуйте тушку в пакет для запікання. Зверху проколіть пакет голкою у кількох місцях, щоб під час приготування виходила пара.
Покладіть запаковану гуску на деко й поставте в розігріту до 220 градусів духовку. Через півгодини зменшіть температуру до 170 градусів і продовжуйте запікати близько 2,5 години.

У тісті

Тушка гуски середнього розміру, 0,5 кілограма дріжджового тіста, 8 – 10 зубців часнику, 1 столова ложка чорного меленого перцю.
Гуску промийте під холодною водою. Ножем зробіть на тушці кілька десятків надрізів. Ретельно натріть гуску перцем і сіллю, нашпигуйте подрібненим часником.
Тісто поділіть на дві частини й кожну тоненько розкачайте. Покладіть гуску на перший пласт тіста, накрийте другим і защипайте краї. Запікайте на деці, змащеному олією, при температурі 150 градусів.
Через півтори години зменшіть температуру до 100 градусів, щоб тісто не пригоріло. Загальний час запікання – 2,5 – 3 години. Коли готова страва трохи остигне, візьміть дуже гострий ніж і поділіть гусятину в тісті на порційні шматки.

Із капустою

Тушка гуски вагою 2 кілограми, по 250 грамів свіжої і квашеної капусти, 200 грамів печериць, 1 цибулина, 3 столові ложки олії, сіль, перець чорний мелений.
Розігрійте сковороду, налийте олії й обсмажте подрібнену цибулю. Потім покладіть нашатковану капусту. Залийте суміш половиною склянки води й тушкуйте хвилин 10. Додайте квашену капусту, гриби. Ретельно перемішайте й продовжуйте тушкувати ще хвилин 15. Якщо капуста почне прилипати до сковорідки, долийте ще трохи води й не забувайте помішувати.
Нафаршируйте цією начинкою гуску. Потім натріть птицю сіллю, перцем і покладіть у пакет для запікання. Помістіть на деко і налийте на дно трохи води. Запікайте в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці 2 – 2,5 години. Коли печеня буде готова, розріжте пакет і залиште гуску в духовці хвилин на 10, щоб скоринка стала хрусткою.

У горщиках

На 1 порцію – 250 грамів гусятини, 3 картоплини, 2 морквини, 2 цибулини, спеції за смаком.
Шматочки гуски посоліть, поперчіть й обсмажте на сковороді 7 – 10 хвилин. Утворений сік злийте для подальшого використання.
Цибулю і моркву наріжте довільними шматочками. Картоплю – кубиком. Цибулю обсмажте до золотистого кольору. В горщики викладіть м’ясо, потім – картоплю, а зверху – цибулю з морквою. Посоліть і поперчіть до смаку. В кожен горщик додайте сік від смаження гуски й трохи води. Поставте на 1 годину томитися в духовці при температурі 180 градусів.

Холодець

Тушка гуски, 1 морквина, 2 цибулини, 1 часничина, 3 лаврових листки, сіль, перець за смаком.
Порізану на шматочки гуску поставте варитися і не забувайте періодично знімати пінку. Коли бульйон закипить, зменшіть вогонь, додайте цибулю і моркву. Варіть протягом 4 годин. У кінці додайте спеції.
М’ясо дістаньте, а бульйон нехай іще раз закипить. Подрібніть відварену гусятину руками. Відварену моркву поріжте кружальцями. Викладіть усе в формочки й залийте процідженим бульйоном. Дайте охолонути, а потім відправте в холодильник на 6 – 8 годин.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий