Підступає спекотна пора, коли зовсім не хочеться їсти гарячу їжу, і на допомогу приходять смачні холодні супи. До того ж влітку повно зелені, овочів і фруктів, з яких можна приготувати чимало різноманітних холодних перших страв.
Ми зібрали для вас рецепти холодних супів, які урізноманітнять меню і допоможуть освіжитися в спекотну погоду. У процесі приготування продукти, які потребують термічної обробки, необхідно приготувати та додати до страви охолодженими. Нарізати продукти краще шматочками середнього розміру, щоб суп не був схожий на кашу.
Окрошка
Рецептів окрошки існує багато. Але найчастіше її готують на воді, квасі або сироватці. Як основний інгредієнт кладуть м’ясо або ковбасу. Заправляють сметаною, майонезом і навіть йогуртом. Обов’язково має бути багато зелені (кріп, зелена цибуля, огірки тощо).
Пропонуємо варіант – окрошку на сироватці з куркою. Таким холодним супом можна не тільки освіжитися, а й добре насититися.
Інгредієнти: сироватка – 1,5 літра, грудка куряча – 1 штука, 8 середніх картоплин (відварених), яйця відварені – 8 штук, огірки – 2 штуки, пучок кропу та зеленої цибулі, сметана – 3–4 столові ложки, сіль на смак.
Холодний суп таратор на кефірі
Інгредієнти: кефір – 1 літр, вода – 0,5 літра, огірки – 3 штуки, часник – 3 зубчики, волоські горіхи – 0,5 склянки, кріп – кілька гілочок, олія – 4 столові ложки, сіль, чорний мелений перець – за смаком.
Огірки помити, горіхи потовкти. Якщо шкірка огірків жорстка, зрізати її, потім натерти огірки на грубій тертці або порізати дрібною соломкою. Кефір розмішати з добре охолодженою водою, додати подрібнений часник, подрібнені огірки, сіль і мелений перець за смаком, порізаний кріп і олію, ретельно перемішати. З подачею на стіл у кожну тарілку окремо покласти трохи товчених волоських горіхів.
Холодний суп з крабовими паличками
Інгредієнти: кефір – 1 літр, крабові палички – 150–200 грамів, огірки – 3 штуки, яйця – 2 штуки, кріп, петрушка – кілька гілочок, зелена цибуля – кілька пер, сіль – за смаком.
Яйця відварити й почистити, дрібно порізати. Крабові палички порізати кубиками, огірки помити, якщо потрібно, зрізати шкірку й натерти на грубій тертці, зелень і цибулю дрібно порізати. У каструлі змішати всі продукти, крім зелені, залити кефіром. З подачею на стіл зелень і цибулю можна насипати порційно в кожну тарілку, а можна додати відразу в каструлю.
Бурячник (холодник)
Цей холодний борщ найчастіше роблять на основі кефіру або газованої води. Незмінним завжди залишається буряк. Пропонуємо рецепт, який підійде навіть вегетаріанцям.
Інгредієнти: відварений буряк – 1 штука, відварені яйця – 3 штуки, огірки – 3 штуки, зелень – цибуля, петрушка, кріп, кефір – 1 літр, сіль, перець, лимонна кислота на смак.
Зварити буряк до готовності, нарізати соломкою.
Яйця нарізати кубиками. Нарізати огірки та зелень. Змішати всі інгредієнти, охолодити і можна смакувати.
Грушевий суп-десерт
А від цього цікавого супу влітку не відмовиться ніхто.
Нарізаємо кубиками м’якуш двох груш, обсмажуємо в сотейнику на вершковому маслі. Вичавлюємо сік із 3 апельсинів, вливаємо в сотейник і доводимо до кипіння. Вливаємо склянку води та проварюємо до 4-х хвилин. Незадовго до готовності додаємо 2 столові ложки меду, півстручка ванілі, цедру лайма. Перед подачею додаємо гілочку шавлії та прикрашаємо цедрою лайма.
Вам також може сподобатись
Дистанційне оформлення пенсії – це сучасний, доступний і прозорий спосіб отримати заслужену виплату і розпочати новий етап життя
Розведення перепелів
Цікаві факти про сновидіння
Сучасний і надійний супутник вебпорталу – мобільний застосунок «Пенсійний фонд»
Про виплату разової грошової допомоги до Дня Незалежності України у 2025 році