Хрумкі  смарагдові огірки

pickled cucumbers in a bowl and glass jar with garlic. Selective focus

Хрумкі смарагдові огірки

Консервовані огірки взимку – ідеальне доповнення до будь-якого гарніру. Для заготовок найкраще вибирати маленькі тверді на дотик плоди з пухирцями на шкірці (огірки з гладкою шкіркою годяться для салатів).
Перед тим, як консервувати огірки, їх необхідно замочити у воді мінімум на 2 – 3 години, а краще на пів дня. У цьому випадку вони стануть більш пружними та хрусткими.
Щоб у процесі зберігання консервованих огірків не зривало кришки, спробуйте покласти в розсіл щіпку гірчичного насіння чи порошку. Не втрачайте почуття міри, додаючи часник. Цей ароматний інгредієнт зменшує хрусткість огірків. Тим часом шматочок кори дуба та листя хрону – збільшує.

Класичні

3 кілограми огірків, 1 літр води, 4 листки смородини, 4 парасольки кропу, 4 зубчики часнику, 10 горошин чорного перцю, 3 лаврових листки, 2 бутони гвоздики, 2 столових ложки цукру, 1 столова ложка солі, 1 столова ложка оцту (на літрову банку).
Огірки помийте, позрізайте кінчики, замочіть у холодній воді на 2 – 3 години. Листя смородини й кріп промийте та висушіть. Часник очистіть. На дно стерилізованих банок укладіть листя смородини, кріп, часник, перець горошком, лавровий лист і гвоздику. Щільно наповніть банки огірками.
Залийте банки окропом і залиште на 20 хвилин. Потім воду злийте, додайте в неї сіль і цукор. Доведіть до кипіння й залийте огірки в банках. У кожну літрову банку влийте оцет, закатайте кришками й переверніть.

Без оцту

1 кілограм огірків, 200 грамів винограду кислих сортів, 10 виноградних листків, пів гострої перчини, 4 зубчики часнику, пів листка хрону, 4 гілочки кропу, 2 столових ложки солі, 4 столових ложки цукру, по 10 горошин духмяного і чорного перцю, 4 лаврових листки.
Огірки добре помийте й замочіть у холодній воді на 3 години. Листя винограду, хрону, кріп крупно наріжте й половину зелені викладіть на дно стерилізованої банки.
Укладаючи в банку огірки, вільний простір заповніть ягодами винограду й скибочками гострого перцю. Зверху покладіть решту зелені, нарізаний часник і залийте огірки окропом. Накрийте кришкою і залиште на 7 – 10 хвилин.
Потім злийте рідину в каструлю, доведіть до кипіння і знову залийте огірки на 7 – 10 хвилин. Злийте рідину вдруге, поставте каструлю на вогонь, додайте цукор, сіль, перець і лавровий лист. Доведіть маринад до кипіння і залийте огірки.
Прикрийте банку кришкою, поставте в каструлю з водою (на дно покладіть рушник) і стерилізуйте при повільному кипінні 20 хвилин. Закатайте, вкутайте й залиште до охолодження.

Хрусткі

4 кілограми огірків, 10 дрібних зубчиків часнику, листя хрону, порічки та вишні, перець чорний горошком, перець червоний стручковий за смаком, кілька пучків кропу, 4 літри води, 6 столових ложок солі, 1,5 склянки цукру, 2 склянки оцту.
Огірки залийте водою на 4 – 5 годин, потім добре промийте. Помиту зелень викладіть на дно банок, за бажанням додайте гострий перець і перець горошком. Щільно наповніть банки огірками. Залийте окропом і залиште на 15 хвилин. За цей час приготуйте маринад: у воду додайте цукор, сіль, доведіть до кипіння, влийте оцет.
З огірків злийте воду, залийте киплячим маринадом і закатайте банки кришками. Переверніть догори дном, накрийте ковдрою до повного остигання.

Солодкі, або «Все по сто»

1,5 кілограма огірків, по 100 грамів солі й цукру, 100 мілілітрів оцту, спеції, зелень.
У трилітрову банку складіть зелень і огірки, залийте окропом і залиште на 15 хвилин. Потім злийте воду в каструлю, доведіть до кипіння, додайте сіль, цукор. Коли розчин знову закипить – влийте в нього оцет. Залийте огірки маринадом і закатайте. Укутайте до охолодження.

Поділися:

Добавить комментарий