І кровоспинна, і сечогінна

Backlit stinging nettle (Urtica dioica) leaves. Plant in the failmy Urticaceae showing jagged toothed edges to leaves and green flowers

І кровоспинна, і сечогінна

«Чим відрізняється кропива жалка від кропиви дводомної? Які лікувальні особливості має ця рослина?»
С.В.ГОЛУБ.

Кропива жалка (кропива мала; крапива жгучая; Urtica urens) – однодомна однорічна трав’яниста, вкрита жалкими волосками, рослина родини кропивових.
Росте по всій території України на берегах річок, як бур’ян по городах, у садах, поблизу житла, серед чагарників.
Для лікування використовують листя кропиви, яке збирають під час цвітіння рослини, відокремлюючи його від стебла, і сушать обов’язково в затінку, по змозі швидко. Сушіння припиняють, коли центральні жилки стають ламкими. Сухої сировини виходить 22–23 відсотки. Термін придатності – 2 роки. Рослина неофіцинальна.
За якісним складом листя кропиви жалкої схоже з листям кропиви дводомної.
У народній медицині кропиву жалку використовують нарівні з кропивою дводомною, а іноді навіть віддають їй перевагу.
Настій листя кропиви жалкої використовують як кровоспинний (при легеневих, кишкових, маткових, гемороїдальних та інших кровотечах), сечогінний (при набряках) та загальнозміцнювальний засіб. Вживання настою показане й при нервових розладах, ревматизмі, алергії й анемії, при звичних закрепах, диспепсіях і шлункових коліках.
Широко використовують препарати кропиви жалкої в дерматології й косметології: всередину – при екземі, сверблячці, кропив’янці; місцево – при себореї голови, круговій або гніздовій плішивості, запрілості.
Цінують кропиву жалку і як продукт харчування: з молодого листя готують салати, приправи до м’ясних страв і зелений борщ.
Внутрішньо вживають настій листя (2 столові ложки сировини на 400 мл окропу, настоюють 2 години) – по півсклянки чотири рази на день до їди.
Дві чайні ложки суміші (порівну) листя кропиви жалкої і ожини сизої напарюють 2 години на склянці окропу і п’ють по півсклянки тричі на день для регулювання функціональної діяльності шлунку та від дизентерії.
Свіжий сік із листя кропиви жалкої вживають по чайній ложці тричі на день як кровоспинний засіб.
Зовнішньо відвар листя (100 г сировини кип’ятять 30 хвилин в літрі оцту, розведеного водою у співвідношенні 1:1) використовують для миття голови при себореї та круговій або гніздовій плішивості (мити ввечері перед сном, без мила).
Насичені свіжим соком кропиви стерильні тампони прикладають до запрілостей, ран і варикозних виразок.

Поділися:

Добавить комментарий