І сонцем сяє великодній хліб!

І сонцем сяє великодній хліб!

За формою традиційний великодній хліб, який ми називаємо паскою, нагадує церкву з куполом, тому на верхівці українські господині колись виліплювали з тіста хрестик, а також багато прикрашали верх святкового виробу різними візерунками – кісками, квітами. У наш час така паска – рідкість, готову здобу зазвичай змащують білою глазур’ю та декорують різнокольоровою посипкою.
Спростилися також і рецепти випічки. Раніше процес приготування паски займав цілу добу. Нині можна віднайти рецепт, розрахований лише на кілька годин роботи. Утім, і в наш час більшість жінок знає, що відправляти паску в духовку належить із молитвою, що під час випікання великоднього хліба на кухні повинна панувати тиша, в родині – злагода, а в душі – радість.

З ароматом кориці

2 склянки молока, 300 грамів цукру, 200 грамів масла, 12 жовтків, 80 грамів дріжджів, 1 кілограм борошна, 1 склянка родзинок, 2 пакетики ванільного цукру, 0,5 чайної ложки кориці.
Дріжджі залийте теплим молоком і розмішайте, додайте 2 столові ложки цукру, трохи борошна, щоб маса набула консистенції сметани. Залиште опару підходити в теплому місці протягом 15 хвилин.
Розітріть жовтки з цукром, потім додайте заздалегідь промиті й висушені родзинки. Влийте сюди опару, додайте борошно, корицю і замісіть тісто. В кінці покладіть розм’якшене масло. Дайте тісту підійти протягом 15 хвилин.
Розділіть тісто на порції, перекладіть у форми для випікання, заповнюючи їх на третину. Залиште ще трішки підійти й поставте в розігріту духовку. Паски середнього розміру випікайте близько 30 хвилин.

Лимонна
(за рецептом легендарної української кулінарки Дарії Цвек)

400 грамів молока, 10 жовтків, 200 грамів масла чи маргарину, 300 грамів цукру, 100 грамів дріжджів, 0,5 чайної ложки солі, 1 кілограм борошна, 100 грамів родзинок, цедра 1 лимона.
Дріжджі розчиніть у теплому молоці, всипте 100 грамів цукру і 200 грамів борошна, добре перемішайте й поставте в тепле місце, щоб опара збільшилася вдвічі.
Додайте решту цукру, жовтки, сіль і борошно. Вимісіть тісто, покладіть родзинки, цедру. Знову вимісіть до однорідності й наприкінці влийте розтоплене охолоджене масло.
Місіть тісто протягом 10 – 15 хвилин, поки воно не почне відставати від рук. Поставте в тепле місце до збільшення в об’ємі вдвічі. Потім примніть його руками й зачекайте, щоб знову підросло.
Розкладіть тісто у форми, заповнюючи кожну на третину об’єму. Дайте заготовкам піднятися вдвічі й поставте в розігріту до 200 градусів духовку. Через 10 хвилин зменшіть температуру до 160 градусів. Випікайте ще 50 хвилин.
Із цієї порції виходить три паски діаметром 18, 20 і 25 сантиметрів.

«Повітряна»

300 мілілітрів молока, 21 грам дріжджів (пів найменшої пачки), 200 грамів масла, 3 яйця, 150 грамів цукру, 650 грамів борошна, 1 пакетик ванільного цукру, 1 склянка родзинок, щіпка солі, манка для посипання металевих формочок.
Молоко злегка підігрійте. Дріжджі покладіть у посудину й залийте 150 мілілітрами теплого молока. В іншу половину молока додайте розм’якшене масло й ще трохи підігрійте суміш на маленькому вогні.
Окремо збийте міксером жовтки з цукром, щоб маса збільшилася вдвічі.
У посудину, в якій молоко з дріжджами, всипте 150 грамів борошна, розмішайте й поставте опару в тепле місце на 15 хвилин. У посудину зі збитими жовтками додайте молоко з маслом, розмішайте, покладіть ванільний цукор, а за бажанням – і будь-які інші прянощі. Тепер влийте сюди опару, всипте близько пів кілограма борошна й замісіть м’яке тісто. Залиште підходити на 2 години.
Додайте в тісто родзинки, збиті міксером зі щіпкою солі в піну яєчні білки (вони нададуть тісту особливої ніжності).
Формочки змастіть маслом і притрусіть всередині манкою. Розподіліть тісто, дайте йому трішки підійти й відправте в розігріту духовку. Готовність перевіряйте за допомогою зубочистки.

Коньячна

300 мілілітрів молока, 10 жовтків, 250 грамів цукру, 100 грамів масла, 50 грамів дріжджів, 900 грамів борошна, 100 грамів родзинок, 25 мілілітрів коньяку чи горілки (завдяки цьому інгредієнту паска довго не черствітиме).
100 грамів борошна заваріть 150 мілілітрами гарячого молока й швидко розмішайте дерев’яною ложкою, щоб вийшла еластична маса. Дріжджі розчиніть у решті теплого молока й додайте до завареного борошна. Отриману суміш накрийте рушником і залиште на 1 годину в теплому місці.
9 жовтків розітріть до білого кольору з цукром та дрібкою солі. Половину цієї суміші з’єднайте з дріжджовою масою, всипте 250 грамів борошна, знову вимішайте й залиште на 1 годину. Потім додайте в тісто решту заливки, 0,5 кілограма борошна і місіть доти, доки воно не буде відставати від рук.
Потроху влийте в тісто, не припиняючи процес вимішування, розтоплене масло. Наприкінці додайте коньяк і знову дайте тісту підійти.
Додайте посипані борошном родзинки, перемішайте. Заповніть тістом застелені промасленим папером високі форми до половини. Зачекайте, щоб тісто підросло і заповнило дві третини форми, змастіть верх сумішшю із яєчного жовтка і чайної ложки води.
Випікайте у добре розігрітій духовці приблизно 45 хвилин при 170 – 175 градусах.

Мигдальна

1,5 склянки молока, 8 жовтків, 150 грамів масла, 150 грамів цукру, 100 грамів дріжджів, 750 грамів борошна, 0,5 чайної ложки солі, ванілін, 50 грамів цукатів, 3 мигдальних горіхи.
Дріжджі розчиніть у теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру. Коли опара почне бродити, влийте її у ємність із борошном, посоліть, додайте розтерті з цукром жовтки, ванілін і замісіть тісто. Наприкінці вимішування додайте розтоплене масло і місіть, поки тісто не вбере його.
Потім додайте родзинки, порізані цукати і тертий мигдаль, перемішайте й залиште в теплому місці. Коли тісто підійде, наповніть змащені жиром форми на третину висоти. Верхівки пасок змастіть яйцем. Випікайте в духовці за температури 190 градусів близько 1 години.

Поділися:

Добавить комментарий