Інспекція на полиці  з каструлями

Інспекція на полиці з каструлями

Сьогодні асортимент каструль у магазинах такий великий, що мимоволі замислюєшся, яку ж із них придбати? І міркування ці не лише про надійність у використанні чи привабливість дизайну. Посуд, у якому ми готуємо супи, каші, іншу їжу, впливає як на смак страв, так і на їхню безпечність для людського організму.

Емаль. Уважно огляньте емальовані каструлі, в яких готуєте протягом кількох років. Якщо виявите всередині посудини навіть найменше пошкодження емалі, значить, до використання вона більше не придатна. Через утворені відколи емалі в їжу потрапляють сполуки важких металів: свинець, цинк, бор, нікель, хром, кобальт, мідь.
Особливо активно вся ця хімія переходить у продукти під час варіння в каструлі борщів, супів та страв, які мають кислуватий смак. Отриманий «хімічний коктейль» може стати причиною головних болів, зниження імунітету, погіршення обмінних процесів, слабкості, швидкої стомлюваності й отруєнь. Найбільшу небезпеку становлять маленькі шматочки емалі, які разом з їжею потрапляють в організм.
Отож каструля з емальованої сталі може застосовуватися для приготування їжі до тих пір, поки емальоване покриття абсолютно ціле, без жодних тріщин і тим більше – відколів. Вибираючи нову емальовану каструлю, передусім зверніть увагу на якість емалевого покриття. У ньому не повинно бути ніяких плям, бо ж їх наявність свідчить про неправильне випалювання. Емаль на посуді – це тонке склоподібне покриття, наплавлене на металеву основу тонким шаром.
Каструля з якісною емаллю товстостінна й важка. Зовнішній шар емалі може бути будь-якого кольору, що ж до внутрішнього покриття, то краще, щоб воно було білим, синім, чорним, сірувато-блакитним чи кремовим. Від каструлі, пофарбованої всередині в жовтий, коричневий чи червоний колір, правильніше відмовитися. У такій емалі містяться хімічні сполуки міді, кадмію, марганцю та інших шкідливих барвників.
Якісна емальована каструля відмінно підходить для приготування будь-якої їжі, вона не пошкоджується харчовими кислотами й сіллю, але вимагає дуже дбайливого поводження. Відколи емалі можуть утворитися при нерівномірному нагріванні, випадкових ударах, різкому охолодженні.
Алюміній. Готувати їжу в алюмінієвих каструлях без антипригарного покриття небезпечно. Такими каструлями користувалися за радянських часів, нині вони на кухні зустрічаються рідко. Алюміній при приготуванні їжі потрапляє в продукти й може затримуватися в організмі. Іони алюмінію, накопичені в організмі, негативно впливають на нервову систему, діяльність мозку, нирок.
Не можна зберігати в алюмінієвому посуді готову їжу чи пити воду з алюмінієвого чайника. У цих випадках є ризик харчового отруєння. Твердження виробників алюмінієвих каструль про те, що оксидна плівка запобігає проникненню у їжу шкідливих речовин, не відповідає дійсності. Алюміній потрапляє в їжу незалежно від наявності оксидної плівки. Недарма сьогодні в багатьох європейських країнах алюмінієвий посуд без антипригарного покриття заборонений до виробництва.
Нержавійка. Каструлі з нержавіючої сталі в наш час найбільш популярні. Вони красиві, зручні й практичні. Проте теж не можуть гарантувати нашому здоров’ю абсолютну безпеку. При нагріванні з нержавіючої сталі виділяються нікель, хром і мідь. Тому супи та каші, приготовані в каструлі з нержавійки, іноді мають металевий присмак.
Не купуйте каструлі з нержавіючої сталі азіатського походження, вони коштують набагато дешевше за європейські аналоги, але мають низьку якість і можуть виготовлятися з використанням шкідливих металів. Найякісніша нержавійка повинна вироблятися зі сплаву заліза, де вміст нікелю не перевищує 10%, а хрому – 18%. У дно якісної нержавіючої каструлі вбудований спеціальний багатошаровий теплорозподільник із кількох металів, щоб їжа швидко нагрівалася і готувалася.
Каструля з нержавіючої сталі відомих виробників красива, зручна й безпечна для приготування їжі. Однак купити таку каструлю не всі мають можливість, бо коштує вона дуже дорого.
Кераміка. Каструля з керамічним покриттям вважається найбезпечнішою для приготування їжі. Причому йдеться саме про сучасний вид каструль, які зсередини покриті новим керамічним нанокомпозитом Термолон, котрий не виділяє шкідливих для організму речовин. У такому посуді можна й готувати, й зберігати їжу.
Скло. Родичем каструлі з кераміки можна назвати посуд із вогнетривкого скла. Скло також інертне, не взаємодіє ні з якими речовинами й не виділяє їх.
Завдяки прозорості в такій каструлі завжди видно, як готується їжа. Миються скляні каструлі, як і керамічні, дуже легко. На них не осідає накип. Недоліки цих каструль – висока ціна, велика вага й крихкість.
Крім того, скло має погану теплопровідність, суп у скляній каструлі доведеться готувати довше, якщо не використовувати розсікач полум’я. Гарячу каструлю зі скла не можна ставити на мокру поверхню, бо при різкому перепаді температури вона може лопнути.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий