Із грядки – до банки

Із грядки – до банки

Клопітна для господинь літня пора не дає й трохи передихнути. Тільки-но встигли запастися на зиму хрумкими маринованими огірочками, як вже настає час консервувати помідори.

Огірки хрумкі

На трилітрову банку: 1,5 кілограма огірків, близько 1 літра води, 3 столові ложки солі, 3 столові ложки оцту (9%), 1 столова ложка цукру, 3 зубчики часнику, 2 – 3 парасольки кропу, 1 листок і корінець хрону, по 2 – 3 листочки чорної смородини та вишні.
Залийте огірки холодною водою на 4 – 6 годин, періодично міняючи її на свіжу. На дно банок покладіть помиту зелень, невеличкий корінець хрону й часник, заповніть ємності огірками. Залийте окропом, накрийте кришками й залиште на 10 – 15 хвилин. Потім злийте воду в каструлю, додайте сіль, цукор, оцет і закип’ятіть. Залийте огірки киплячим розсолом і закатайте.
Переверніть банки вниз кришкою, укутайте рушником і залиште до повного охолодження.

Огірки гостренькі

Для маринаду: на 1 літр води – 2 столові ложки солі, 4 столові ложки цукру, 100 мілілітрів оцту (9%). Спеції: 1 лавровий лист, 2 зубчики часнику, 7 – 9 гілочок кропу, 5 горошин чорного перцю.
Маленькі огірки попередньо замочіть у холодній воді на 8 годин. Потім позрізайте кінчики й занурте зеленці у каструлю з киплячою водою на 30 секунд. Підготовані таким чином овочі розкладіть у банки з кропом та спеціями (часник подрібніть).
Закип’ятіть маринад і залийте огірки. Прикрийте банки прокип’яченими кришками і дайте постояти 3 хвилини. Потім злийте запашну рідину в каструлю, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і знову залийте в банки. Повторіть ці дії ще двічі. Після цього закупорте банки, переверніть на кришку й залиште до охолодження.

Помідори по-кавказьки

На літрову банку: помідори, півморквини, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 1 солодка перчина, 1 чайна ложка солі, 30 грамів цукру, 30 мілілітрів оцту. Кріп, петрушка, перець чорний горошком.
Порізану на кружальця моркву покладіть на дно банки разом із зеленню і часником. Наповніть банку впереміж помідорами, четвертинками перцю та кружальцями цибулі. Залийте овочі окропом, накрийте кришкою і залиште на 20 хвилин.
Злийте воду, додайте в неї сіль, цукор, перець горошком і доведіть до кипіння. Влийте в банку оцет, а потім залийте овочі маринадом. Закатайте, переверніть банки догори дном і вкутайте до повного остигання.

Помідори мариновані

5 кілограмів невеликих помідорів, 1 кілограм дрібної цибулі, 100 грамів солі, 3 літри води, 100 грамів цукру, 1 перець чилі, 160 мілілітрів оцту. Кріп, листя хрону, часник, чорний перець горошком, листя смородини.
На дно кожної літрової банки покладіть 1 листок хрону, гілочку кропу, розрізаний навпіл зубчик часнику, кілька шматочків гіркого перцю, кілька горошинок чорного перцю. Заповніть банку помідорами та кружальцями цибулі, залийте окропом, накрийте кришками.
Через 5 – 8 хвилин злийте воду з банок у каструлю, додайте сіль, цукор та оцет і доведіть до кипіння. Залийте помідори киплячим маринадом, закатайте банки, переверніть горлечком донизу і вкутайте.

Помідори з олією

На літрову банку: помідори, 1 цибулина, 2 лаврових листки, чорний перець горошком, духмяний перець, гвоздика, 2 столові ложки олії. Для маринаду: на 1 літр води – 2 столові ложки солі, 2 столові ложки оцту.
На дно банки викладіть спеції. Помідори порозрізуйте навпіл і акуратно заповніть ними банку. Приготуйте маринад, залийте помідори. Стерилізуйте банки з помідорами протягом 10 хвилин. Потім влийте в кожну банку по 2 столові ложки рафінованої олії. Закатайте.

Жовті помідори

Помідори, зелень петрушки, парасольки кропу, листя хрону й смородини, запашний перець горошком, лаврове листя. Для маринаду: на 1 літр води – 3 столові ложки солі, 5 столових ложок цукру, 3 столові ложки оцту.
На дно банок укладіть зелень і спеції. Заповніть їх щільними жовтими томатами середнього розміру. Залийте окропом і витримайте 10 хвилин. Потім воду злийте в окрему ємність, додайте цукор і сіль. Доведіть рідину до кипіння і помішуйте, доки сіль і цукор повністю не розчиняться. Додайте оцет і залийте помідори гарячим маринадом. Закатайте, переверніть і вкутайте до остигання.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий