Український православний календар

Із Різдвяних послань

Високопреосвященнішого Федора, архієпископа Полтавського і Кременчуцького
(Православна Церква України)

Дорогі браття і сестри! Христос народився! Славімо Його!
Ми прожили складний рік. Пандемія коронавірусу, економічна і політична криза, непевність у майбутньому. Сучасне життя ставить перед нами багато запитань і, здавалося б, невирішених проблем. Ми прагнемо до змін, але для цього потрібно докласти багато зусиль.
Усі ми відчуваємо власну неміч у прагненні до добра і справжньої моральної свободи. Як легко ми впадаємо у залежності від соціальних мереж, телебачення, слави, грошей і багато чого іншого. І як насправді тяжко досягти моральної внутрішньої свободи. За словами преподобного Макарія Великого, гріх змішався із природою людини, проник у найглибші сторони нашої душі, отруїв усі згини і суглоби тіла.
Викорінити зло, яке живе в нашій природі, зусиллями власного розуму і волі неможливо. «Бо неможливо людині викорінити гріх власною силою. Боротися з ним, противитися, наносити і приймати рани – це в твоїх силах; а викорінити – Боже діло…» – наголошує святий отець.
Різдво Христове стало величною і таємничою подією у людській історії. Творіння отримало можливість з’єднатися з Богом, а людина – очиститися від гріха, освятитися і уподібнитися Богові.
Незважаючи на хаос, в який входить сучасний світ, ми, християни, маємо тверду надію на Бога. Християнин завжди дивиться з надією і радістю у майбутнє. У нього не повинно бути занепаду й смутку, адже Господь вчинив нам милість і Сам прийшов до нас. Звершилася повнота часу, збулися пророцтва – у світ прийшов Син Божий! Бог став Сином Людським, щоб сини людські стали синами Божими!
Святкуючи Світле свято Різдва Христового, ми повинні мати тверду надію на Бога. Він не залишить нас в земних скорботах. Український народ упродовж століть перетерпів багато страждань. У тяжкі хвилини випробувань ми зверталися до Бога – і Він завжди подавав нам Свою благодатну допомогу. Бог втілився заради нас. Він зміцнює нас у духовній боротьбі з гріхом, дарує нам радість, щоб ми, перемагаючи зло, могли з року в рік прославляти втіленого Христа.
Нехай це світле і радісне свято буде нам дороговказом і світлом на нашому життєвому шляху. Нехай вселяє у нас теплу надію на краще майбуття нашого народу, нашої держави. Нехай надихає нас на віддане служіння своїй Батьківщині. Нехай зміцнює нашу любов до Православної віри і Помісної Православної Церкви.

Високопреосвященнішого Филипа, митрополита Полтавського і Миргородського
(Українська Православна Церква)

Возлюблені у Господі отці, брати і сестри! Моя у Христі улюблена і Богом дарована Полтавська паство!
Непомітно минув іще один рік, і ми знову наблизилися до нового літа благості Божої і знову чуємо радісну пісню Ангелів у ніч Різдва Христового: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, у людях благовоління!» (Лк. 2:14).
Свята Церква називає це явлення Бога у плоті «великою благочестя тайною» (1 Тим. 3:16). Таємниця олюднення Божого в тому, що з нами Бог і ми з Богом, Бог став людиною і людина обожилася і стала «причасником Божого єства» (2 Петр. 1:4). За провіщенням давнього Пророка, «земля буде повна знання Господа, як води покривають море» (Ісая 11:9).
Не в гордовитій мудрості єрусалимських книжників чи еллінських мудреців знайшло людство істину, а в смиренній вірі пастирів і волхвів, і не від палацу Ірода, а від ясел Христових просвітився світ.
У таємниці втілення Сина Божого явлено світові велике знамення Божої любові, Божої премудрості і всемогутності: заради того, щоб позбавити рід людський вічної смерті, Єдинородний Син Божий зробився плоттю, прийняв на Себе гріхи всього роду людського, зазнав хресних мук і смерті, щоб дарувати нам спасіння, виправдання та вічне життя.
У своїх урочистих піснеспівах Свята Церква сьогодні співає: «Прийдіть же, радіймо Господеві, справжню таємницю промовляючи: середостіння поміж Богом та людьми зруйнувалося, полум’яний меч звертається назад, і херувим відступає від дерева життя, і ми райської їжі причащаємося, якої були позбавлені через непослух…»
Всечесні отці, возлюблені у Господі брати і сестри! Щиро і сердечно вітаю усіх вас із цим радісним торжеством!
Народжений у Віфлеємі Христос Істинний Бог наш ліг в убогих яслах, щоб стати доступним не для вельмож і «сильних світу цього», а для простих і смиренних. Тож хай Він прийме і наше смиренне поклоніння Його Різдву та дарує нам у всі дні життя нашого славити Його у благодаті та радості.
Нехай благословить Всемилостивий Бог прийдешній 2021-й рік, щоб він став для нас літом Господнім приємним, благоугодним Господеві, роком нових милостей Божих, благоденства, миру і щастя для нашої Богом береженої землі й усього українського народу!

Поділися:

Добавить комментарий