Їжа для здоров'я опорно-рухового апарату

Їжа для здоров’я опорно-рухового апарату

До нашої редакції із запитанням стосовно доцільного раціону харчування при захворюваннях опорно-рухового апарату звернувся мешканець села Мусіївка Хорольського району Михайло Вікторович БОЙКО.

Дієта при болях у суглобах, на думку більшості фахівців, може полегшити симптоматику захворювань опорно-рухового апарату, якщо патології викликані порушенням обміну речовин, зазначила дієтологиня Маргарита ВЛАСЕНКО.
Причин, через які утворюються дані недуги, дуже багато, тому не можна точно сказати, яку саме дієту слід використовувати, і не можна достеменно бути впевненим, що вона полегшить симптоми хвороби до того, як буде встановлено точний діагноз. Але ми розглянемо користь від правильного харчування і види дієт при хворобах суглобів.
При подагрі фахівці призначають вживання великої кількості кислих ягід і фруктів.
Щоб зменшити чутливість суглобів, потрібно регулярно пити риб’ячий жир і вживати морську рибу, адже в них містяться унікальні і корисні жири Омега-3.
При хронічному або загостреному артриті потрібно включити в раціон якомога більше молочних продуктів і рослинної їжі.
Абсолютно при всіх суглобових недугах рекомендується пити натуральні соки, особливо – томатний, морквяний або капустяний.
Завдяки правильно підібраній дієті вдасться знизити вагу тіла, що зніме зайве навантаження з суглобів, і відбудеться купірування запальних процесів. Величезний плюс дієти в тому, що вона добре впливає не тільки на суглоби, а й у цілому на весь організм, підвищуючи імунітет і самопочуття.

Продукти харчування для зменшення болю в суглобах

У дієту і харчування при хворобах суглобів колін (і не тільки колін) включаються певні продукти, які нададуть максимально позитивний ефект у лікуванні недуги.
Найчастіше неприємні відчуття при русі проявляються через надлишок в організмі фосфатів. Таких проблем можна уникнути, якщо вживати натуральні соки, морси й компоти; зелені овочі і яєчні жовтки; сухофрукти; висівки, вівсяну й гречану крупи; сири твердих сортів і нежирні кисломолочні продукти; морепродукти й рибу; пісне м’ясо.

Рисова дієта

Така дієта на кожен день при захворюванні суглобів ніг буде головним помічником у відновленні, адже завдяки їй з організму виводяться сольові відкладення, які загальмовують рух суглобів.
Є два види рисової дієти: сувора (40 днів очищення організму) і щадна (кілька перерв протягом курсу). Її суть полягає у харчуванні добре промитим і настояним протягом доби та звареним без солі, цукру та олії рисом.
Після сніданку рисом не можна нічого їсти кілька годин. У раціон можна ввести зелені яблука і варений буряк. У дні перерв дозволяється повернутися до вживання звичайних продуктів, але виключити все жирне, смажене і копчене.
Подагричний артрит лікується білковою дієтою.
Білок – справжній будівничий кістково-м’язового апарату. З огляду на це при захворюваннях суглобів рекомендується включати до раціону продукти, що містять цей компонент: нежирний сир, молоко, кефір, сметана, йогурт; гриби, бобові культури та горіхи; пісне м’ясо і риба; курячі яйця; сири твердих сортів.
Усі перераховані продукти можна поєднувати в одній страві. Готувати м’ясо і рибу можна на пару, так вони максимально збережуть корисні речовини. Із овочів і бобових потрібно варити супи на курячому м’ясі (грудка).
Головне, що варто запам’ятати, – виключіть із раціону все жирне, смажте м’ясо на сухій сковороді без додавання олії або запікайте. Молочні продукти добре підійдуть для сніданку й перекусу перед вечерею.

Інші рецепти при болях у суглобах

Нині існує безліч різних страв, які можна без побоювання вживати в період лікування хвороб суглобів. Що можна їсти при хворих суглобах рук і хребта? Скоріше можна перерахувати те, чого вживати не можна, а це: жирне, смажене, копчене, а також рафіновані вуглеводи. До останніх відносяться: пшеничне біле борошно, цукор, усі солодощі (за винятком меду) і шліфовані або попередньо оброблені крупи.
Корисно вживати салат із морепродуктів. Для цього легкого салату нам потрібно: креветки, огірок, солодкий перець, капуста, зелень і нежирна сметана.
Овочевий суп. Нам буде потрібно: куряче філе, картопля, морква, цибуля, капуста, селера і зелень.
Запіканка з кольорової капусти. Інгредієнти: цвітна капуста, яйця і сир.
Фруктове желе. Воно є відмінною речовиною для підвищення еластичності суглобів, тож його слід включити в раціон харчування при недугах опорно-рухового апарату. Нам буде потрібно: полуниця, малина, яблучний сік, желатин і цукрозамінник.

Харчування при остеохондрозі: дієта для профілактики

Дотримуючись такої дієти, ви зможете поліпшити стан своїх суглобів і організму в цілому, а також отримаєте невеликий бонус у вигляді скинутих кілограмів.
Отже: на сніданок їмо білковий омлет, приготовлений на пару, овочі й чай; на ланч з’їдаємо один фрукт: яблуко, банан або грушу; на обід – легкий овочевий суп і салат з морепродуктів; на полуденок випиваємо стакан свіжого соку; на вечерю – дієтична рисова каша, до якої відварюємо куряче філе, й запиваємо їжу кефіром.
У дієті головне – дотримуватися основних правил харчування: виключити повністю смажене, жирне, борошняне, копчене і вживати тільки правильні продукти.
Загалом здорова їжа сприяє ефективній роботі опорно-рухового апарату. Забезпечує вуглеводами, вітамінами й мінералами, необхідними для підтримання м’язового тонусу. Запобігає відкладенню сечової кислоти в суглобах, оберігаючи їх від запалення і зношення.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий