Яблучний десерт

Яблучний десерт

Багато сортів яблук вирізняються хорошою лежкістю, тобто здатністю зберігатися тривалий час без втрати смакових якостей. У наш час яблука не вибувають із магазинів і взимку, та й ціна на них більш-менш прийнятна. Тому господині почали менше готувати з цих фруктів повидла, варення, джемів. І даремно. Ароматний, приємного бурштинового кольору десерт чудово смакує як просто до чаю, так і як начинка для солодкої випічки.

Варення із корицею

4 кілограми солодких яблук, 3 кілограми цукру, 2 щіпки меленої кориці.
Для приготування густого варення знадобиться велика широка миска, бо чим більша площа посудини, тим краще буде випарюватися з варення зайва волога.
Яблука очистіть від насіння і поріжте тонкими скибочками. Пересипте цукром і залиште на ніч, щоб пустили сік. Потім поставте на невеликий вогонь, доведіть до кипіння і варіть на маленькому вогні 10 хвилин, знімаючи піну. Відставте посудину з плити й залиште до повного охолодження.
Удруге знову проваріть варення з яблук 10 хвилин і так само залиште остигати. За третім разом варити масу можна трохи довше. У процесі варіння додайте корицю. Якщо крапля сиропу з варення не розтікається на тарілці, а тримає форму, варення з яблук готове. Розфасуйте його у підготовлені банки, закатайте, переверніть і вкутайте ковдрою.
***
3 кілограми яблук, 1 кілограм цукру, 2–3 столові ложки свіжозмеленої кориці.
Яблука очистіть від шкірки й насіння, натріть на крупній тертці. Додайте цукор, перемішайте. Почекайте 10 хвилин, щоб яблука пустили сік. Поставте на вогонь і варіть, перемішуючи, на слабкому вогні
20 хвилин, поки маса стане напівпрозорою. Наприкінці всипте корицю й перемішайте.
Розкладіть гарячу яблучну масу в стерилізовані банки, закатайте.

Варення із ваніллю

1,5 кілограма яблук кисло-солодких сортів, 1 склянка цукру, 1 пачка ванільного цукру чи 1 стручок натуральної ванілі.
Нарізані шматочками яблука засипте цукром. Струсіть посудину так, щоб вони рівномірно вкрилися цукром, накрийте кришкою і залиште на добу в прохолодному місці. Найкраще, якщо у вас є льох, бо ставити заготовку в холодильник не рекомендується.
Упродовж доби не забудьте кілька разів перемішати яблука. Поставте посудину з яблуками на плиту, доведіть до кипіння, зніміть утворену піну. Потім зменшіть вогонь до мінімуму, додайте ванільний цукор і варіть протягом 10 хвилин. Розфасуйте варення у стерилізовані банки, герметично закупорте.

Повидло

1 кілограм яблук, 800 грамів цукру.
Помиті яблука очистіть від шкірки й серцевини, наріжте невеликими шматочками. Засипте цукром і залиште на ніч, щоб утворився сік. Уранці ретельно перемішайте, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і варіть на повільному вогні 10–15 хвилин, постійно помішуючи дерев’яною ложкою. Зніміть із вогню і залиште остигати до вечора. Потім знову проваріть 10–15 хвилин.
Загалом повидло треба варити у п’ять прийомів. Останній раз тримайте масу на вогні до якнайбільш можливого випаровування рідини, періодично помішуючи.
Розфасуйте в банки, закатайте, переверніть догори дном і залиште до повного охолодження.

Джем

2 кілограми кисло-солодких яблук (1 кілограм падалиці й 1 кілограм твердих плодів), 1 кілограм цукру, подрібнений мигдаль на кінчику ножа.
Поріжте падалицю невеликими шматками, складіть у велику каструлю і залийте водою, щоб вона їх повністю покрила. Варіть на середньому вогні 15 – 20 хвилин до розм’якшення. Потім відкиньте на сито. Для приготування джему знадобиться тільки відціджена зі зварених яблук рідина, а яблучну масу можна перетерти через сито, підсолодити за смаком і використати для випічки.
У яблучному відварі розчиніть 1 кілограм цукру і варіть сироп на слабкому вогні 30 хвилин. За консистенцією він повинен стати злегка тягучим, але переварювати його не можна, інакше отримаєте занадто клейку масу.
У готовий сироп покладіть очищені від шкірки й натерті на крупній тертці тверді яблука. Варіть від часу закипання 20 хвилин на середньому вогні. Джем не повинен кипіти бурхливо. У кінці додайте подрібнений мигдаль і перемішайте. Розкладіть гарячий джем у банки й закатайте.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий