Кожна господиня знає, що від сорту борошна та його якості залежить, якою вийде випічка. Про те, як вибрати якісне борошно, щоб страви, які готують із нього, мали відмінний смак, – у нашій добірці порад.
Термін зберігання борошна – рівно рік. Після цього воно починає псуватися – віддає стороннім запахом, стає гірким або затхлим.
Купувати борошно краще у паперових пакетах, щоб воно могло «дихати» і довше зберігати свої властивості. Борошно у поліетиленовому пакеті необхідно періодично струшувати, а якщо воно зберігається більше двох-трьох місяців, то просівати. Якщо купуєте борошно на вагу, краще взяти невелику кількість на пробу.
Колір борошна має бути білим, із м’яким кремовим відтінком. Розпізнати неякісний продукт можна, додавши трохи води у щіпку борошна. Якісне борошно залишиться білим, а неякісне зміниться у кольорі.
У хорошого борошна запах ніжний, а якщо відчувається сторонній затхлий запах, то, очевидно, воно вже давно лежить на прилавку чи заражене. Таке борошно пахне «кислим тістом» і скочується у грудочки.
Що стосується вологості, то якісне борошно має приставати до руки, легко стискуватися і при цьому видавати хрусткий звук. Якщо ж борошно стискається у щільні грудки – значить, воно вологе, і таке борошно не вийде довго зберігати. Якщо ж борошно при стисканні розсипається, значить, у ньому багато мінеральних речовин або висівок.
Що стосується смаку борошна, то найчастіше при пробі якісного борошна можна відчути властивий йому приємний, ніжний, солодкуватий смак. У несвіжого він гіркуватий, із неприємним присмаком цвілі.
hospodar.ua