Як обрати якісну рибу

Як обрати якісну рибу

Риба – джерело цінних білків, мінералів, поліненасичених жирних кислот та вітамінів. Проте, щоб споживання приносило користь, потрібно обирати свіжу рибу. Адже не завжди навіть дорогий продукт є якісним. Стихійні ринки стали звичним явищем, тож не варто сподіватися на порядність продавців, перевіряйте якість риби самотужки або уникайте її споживання, адже, окрім всього іншого, вона цілком може бути виловлена браконьєрами, тож поза власним бажанням можна стати посібником губителів природи. Полтавський рибоохоронний патруль дав поради, як обрати якісну та свіжу рибу.

Перевірте зовнішні параметри риби та її очі

У першу чергу, вибираючи рибу, треба оглянути очі: якщо вони провалюються всередину або каламутні чи зовсім сухі – вона вже зіпсувалася. Очі у свіжої риби прозорі та опуклі. А якщо в них “стоїть вода”, цю рибку тільки-тільки принесли на прилавок, і в її якості можна не сумніватися.
Зябра повинні бути яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, але в жодному випадку не темно-червоного або чорного, жовтуватого чи сірого. Зябра іншого кольору, потемнілі, плямисті, вкриті слизом – ознака неякісної риби. Крім того, пластини зябер не повинні злипатися між собою.
Недобросовісні продавці часто видаляють рибі очі або відрізають голову: так ідентифікація неякісного продукту значно ускладнюється. Тому шукайте рибу, в якої можна перевірити всі ознаки.
Луска має бути вологою. Якщо ж вона суха, ламка, з тріщинами, ця риба довго лежала без води, а отже – несвіжа. Шкіра повинна бути без пошкоджень, мати природний блиск і колір, не здаватися блідою. У свіжої риби слиз на шкірі прозорий. Якщо шкіра змінила забарвлення, стала тьмяною і липне до рук, цю рибу краще не купувати.
Натисніть на рибу: і живіт, і спинка мають бути в міру м`якими, спинка трохи твердіша. Стара риба буде з дуже твердою спинкою, а на животі від пальців залишатимуться ямки. На тушці не повинно бути множинних кривавих плям – вони вказують на те, що або риба була хвора, або її неправильно транспортували. Хвіст не має бути сухим чи погнутим – це свідчить про те, що риба стара.

У свіжої риби майже немає запаху

Трохи сильніше запах відчувається, якщо підняти зяброву кришку. В будь-якому випадку він не повинен бути неприємним, кислим або тухлим. Також не повинно бути запаху риб’ячого жиру. Свіжа річкова риба злегка пахне річкою, а морська – морем.
Плавники повинні бути в акуратному стані, а якщо вони пошкоджені і злипаються, це може свідчити про те, що рибу неправильно зберігали.
Правильно засушена риба відрізняється чистою шкіркою, без сольових нальотів, щільною структурою м’яса. Її запах – характерний, без затхлості. Вся тушка риби однорідного кольору – без часткового пожовтіння.

Не соромтеся перед купівлею понюхати копчену рибу

Риба якісного копчення має суху поверхню, золотисто-жовту на вигляд, м’якоть щільної консистенції, на запах віддає приємним димком. Якщо аромат копчення дуже різкий і хімічний, значить, рибу точно готували за допомогою “рідкого диму”. В правильно приготовленого свіжого продукту повинні бути легкий аромат копчення і приємний запах деревного диму. На жаль, “рідкий дим” не заборонений законом, й іноді його використовують навіть в поєднанні з натуральним копченням.
Зберігати копчену рибу потрібно в прохолодному місці. Якщо ж продукт нарізаний на шматки або продається у вигляді філе, треба дивитися на якість м’яса – воно повинно мати здоровий і соковитий зовнішній вигляд. Не варто брати обвітрені й потемнілі по краях шматочки.
Вибираючи рибу, надавайте перевагу вітчизняній, яка вирощена в ставкових господарствах або виловлена у наших річках і морях.

Поділися:

Добавить комментарий