Як обрати продукти, корисні для серця і судин

42-річний полтавець Віталій Майстренко за останній рік схуд на 25 кілограмів. Артеріальний тиск відтоді поступово нормалізувався без вживання ліків.

– До амбулаторії я звернувся, бо заклало вухо, – розповідає Віталій, кремезний усміхнений чоловік. – Та, крім банальної сірчаної пробки, лікар виявила ще й підвищений тиск. Коли ставав на ваги, думав, роздавлю: через зайві кілограми навіть шнурки мені зав’язували діти. Сімейний лікар Людмила Вікторівна Піляй тоді дуже переконливо, на таблицях обрахувала мої невтішні показники й перспективи. Сказала: “Якщо не хочеш померти, як батько, молодим, забудь про булочки й ковбаси, терміново кидай палити, займися спортом”.
Чоловік не палить уже другий рік. Каже, після того, як змінив спосіб життя, помолодшав не лише зовні. Дуже подобається почуватися здоровим.
Завідувач амбулаторією загальної практики – сімейної медицини № 6 Центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Полтавської міськради, сімейний лікар Людмила Піляй та медична сестра амбулаторії Наталія Степанович – сертифіковані тренери з питань профілактики серцево-судинних захворювань та цукрового діабету.
– Іноді, вивчаючи упаковку продуктів, не розумію, як потрапляє на прилавки такий шкідливий товар? Натомість корисну їжу завжди можна підібрати за доступною ціною, – говорить Наталія Степанович.
Спілкуємося в робочому кабінеті. На столі – яскраві брошури про корисну й шкідливу їжу, здоровий спосіб життя, руховий режим. Кожного сімейного лікаря ними забезпечили у рамках проекту “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей”. Медичне обладнання амбулаторій області повністю оновлене за сприяння Світового банку.
– Добова доза фруктів, – продовжує співрозмовниця, – це всього три яблука середнього розміру. Для нас вони значно корисніші, ніж ківі чи банани. Помідори, зелений салат, горіхи, насіння, сухофрукти містять калій, магній, цинк, потрібні серцево-судинній системі вітаміни, клітковину. Саме така проста їжа зміцнює серцевий м’яз, перешкоджає утворенню тромбів, стимулює кровотворення. А ще – оливкова олія, соя, часник, мед. Дві щоденні чашки чаю з глодом очистять стінки коронарних судин. М’ясо краще обирати біле – індички, курки. Свинина й телятина – не частіше одного разу на два тижні. Страви мають бути варені, тушковані, приготовлені на пару, якомога менше – смажених. Готові ж ковбасні вироби, копченості містять нітрити, здатні спровокувати рак. Надлишок солі (більше 5 грамів на добу) неминуче призведе до гіпертонії.
Хоча б двічі на тиждень треба їсти рибу. Хліб – цільнозерновий, краще вчорашній. Любов до білого хліба, картоплі, цукру, кондитерських виробів може призвести до небезпечного абдомінального (в ділянці живота) ожиріння, – застерігає Наталія Степанович.

У рамках проекту Світового банку та МОЗ України.
За підтримки Полтавської облдержадміністрації.

Добавить комментарий