Авокадо вважається невід’ємною частиною меню довгожителів нарівні з оливковою олією та бобовими. Утім, отримати максимальну поживну користь від його споживання можна лише в один спосіб, вважає доктор Майкл Грегер, член Американського коледжу медицини способу життя.
Авокадо несе значну користь для здоров’я завдяки високому вмісту клітковини та вітаміну Е. Крім того, цей продукт багатий на мононенасичені жири, які можуть допомогти захистити організм від розвитку серцевих захворювань і знизити кров’яний тиск. Водночас авокадо також містить дві каротиноїдних поживних речовини, лютеїн і зеаксантин, які зміцнюють здоров’я очей.
Лютеїн і зеаксантин відомі тим, що фільтрують шкідливе синє світло. Однак, щоб отримати максимальну користь для здоров’я очей з авокадо, потрібно їсти цей продукт особливим способом. Посилаючись на дослідження Каландара Аміра «Авокадо як основне харчове джерело антиоксидантів та його профілактична роль у нейродегенеративних захворюваннях», доктор Майкл вказав на те, що «критичний запас каротиноїдів сконцентрований саме у темно-зеленій м’якоті близько до шкірки». Тому важливіше з’їдати не серцевину, а м’якоть ближче до краю. Але для цього плід має бути стиглим.
Отже, любителям авокадо рекомендується використовувати так званий «метод надрізу».
Вимийте та промокніть авокадо. Розріжте плід навпіл, провівши ножем уздовж навколо кісточки. Поверніть на чверть оберту, щоб розділити половинки ще на дві частини, розрізавши їх уздовж кісточки. Загалом має вийти чотири сегменти.
Відокремте частки одну від одної та від кісточки. Акуратно зніміть шкірку зі шматочків авокадо, намагаючись не втратити багату поживними речовинами частину безпосередньо під шкіркою.
Якщо знадобиться, зішкребіть залишки чайною ложкою і використовуйте їх, щоб намастити на цільнозерновий хліб або додати у страви з овочей, бобових та круп.
Авокадо здатне підвищити засвоєння каротиноїдних фітонутрієнтів, що містяться в інших овочах, тож цей інгредієнт особливо актуальний у салатах та інших овочевих стравах.
Каротиноїди розчиняються в жирах. Однак багато овочів, багатих на каротиноїди, містять мало жиру, як, наприклад, солодка картопля, морква, салат, шпинат та інша листова зелень. Тож вживання їх у їжу без додавання джерела жиру знизить засвоюваність поживних речовин організмом. Тому не забувайте додавати трохи авокадо до зелені, батату та моркви.
