Як уникнути йододефіциту

Як уникнути йододефіциту

Йод необхідний людині протягом усього життя. Цей мікроелемент потрібний для створення гормонів щитоподібної залози, яка регулює наш метаболізм. Більшість українців щодня споживають лише 40–80 мкг йоду, в той час як добова потреба в ньому для жінок становить 150–300 мкг, для чоловіків – до 300 мкг, повідомляє прес-служба МОЗ у Facebook. Норми споживання йоду для дітей: до 6 років – 90 мкг, у віці 6–12 років – 120 мкг. Один мкг – це 1 мільйонна частина грама. Створити надлишок йоду в організмі досить складно. Експерти ВООЗ вважають безпечною дозу йоду 1000 мкг (1 мг) на добу.
«Щоб знизити ризики йододефіциту, для приготування щоденних страв замініть звичайну сіль на йодовану. Також додайте до щоденного раціону морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру), білу рибу (минтай, хек, тріску та ін.), морську капусту (ламінарію), овочі (картоплю, редиску, часник, буряк, томати, баклажани, спаржу, зелену цибулю, щавель, шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа), яйця, молоко, яловичину, волоські горіхи», – радять у Міністерстві охорони здоров’я. У МОЗ нагадали, що нестача йоду в організмі призводить до: відчуття постійної втоми, слабкості, депресії; збільшення щитоподібної залози (зоб); затримки росту й інтелектуального розвитку в дітей; зниження розумової активності у дорослих; порушення обмінних процесів; загрози переривання вагітності; неонатального гіпотиреозу; раку щитоподібної залози; погіршення пам’яті, слуху; підвищення холестерину; сухості шкіри, втрати її еластичності; порушення роботи кишківника; відчуття холоду; різкого зниження чи підвищення ваги тіла; набряків; випадіння волосся тощо.

Поділися:

Добавить комментарий