Як запобігти ботулізму

Як запобігти ботулізму

Літня спека може стати причиною різних харчових отруєнь. Одним із найнебезпечніших є ботулізм. Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Це захворювання може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків ботулізму можна уникнути, дотримуючись простих правил приготування та зберігання продуктів.

Що спричиняє ботулізм

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором чи смаком. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко. Невідомі й випадки ботулізму, пов’язані із вживанням свіжих промитих, правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 години після споживання зараженої їжі. Водночас симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби й більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
• порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
• сильно виражена сухість у роті;
• важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або зникає);
• підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
• запаморочення;
• короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
• ураження м’язів шиї та кінцівок.
Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, без різкого підвищення температури тіла, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. В подальшому з’являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.

Профілактика ботулізму

Проблема полягає в тому, що заражені продукти за запахом, кольором, смаком не відрізняються від нормальних. Але все ж є деякі правила, які допоможуть уникнути ботулізму. Насамперед потрібно:
1. Ретельно мити овочі та фрукти перед початком консервації.
2. Видаляти частки ґрунту з усіх продуктів. Якщо неможливо промити під проточною чистою водою, то спочатку очищають поверхню щіткою, а потім обробляють кип’яченою водою.
3. Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не менш як 10 хвилин, бляшані кришки також кип’ятити 10 хвилин.
4. Заготовляти м’ясо й рибу в домашніх умовах тільки з допомогою автоклава.
5. Потрібно ретельно перебирати овочі та фрукти перед консервацією, викидати перезрілі або зіпсовані.
6. Перед тим, як пригостити дітей віком до 3 років домашньою консервацією, вміст банок слід прокип’ятити.
7. Якщо кришка банки здулася – консерви треба негайно викинути.
8. Ковбасу, шинку, солону й копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.
9. Не можна купувати консервацію на ринку у випадкових продавців.
10. Якщо хтось із членів сім’ї захворів, профілактичну сироватку вводять усім членам сім’ї, а посуд дезінфікують.
11. Уникайте споживання: в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних і грибних консервів, консервів домашнього виробництва.
(За матеріалами МОЗ).

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий