Як зберегти корисні властивості овочів до весни

Як зберегти корисні властивості овочів до весни

Як тільки закінчується збір урожаю, виникає питання, як і де його зберігати протягом зими, адже на вирощування фруктів та овочів ви витратили багато часу і сил, розраховуючи, що взимку зможете насолодитися плодами своєї праці. дотримуючись простих правил, можна довгий час зберігати зібраний урожай, і то так, щоб овочі якомога довше не втратили свого смаку та корисних властивостей.

Морква на піщаній подушці

Викопувати моркву краще вилами, щоб на плодах було якомога менше пошкоджень. Із викопаної моркви зрізують бадилля і залишають коренеплоди на два тижні в затінку просихати при температурі 10–14°C. Протягом цього часу у вас буде можливість визначити, яка морквина зіпсована, і видалити її із загальної маси, призначеної до зберігання. Перед закладанням на зберігання коренеплоди опускають на півгодини у слабкий розчин марганцівки і потім просушують. У дерев’яні ящики насипають шар річкового піску (2–4 см), укладають на нього шар моркви, потім згори на моркву знову насипають шар піску (4–5 см), на який знову укладають шар моркви, і так доти, доки не заповниться ящик. Коренеплоди в ящиках не повинні торкатися один одного. У кожну посудину поміщають не більше 15 кг моркви. Завершується укладання моркви на зимівлю шаром піску. Замість піску можна використовувати тирсу або листя горобини. Ящики з піском і морквою опускають у льох. Оптимальними умовами для зберігання моркви вважаються температура 0–4°C і вологість повітря близько 90%. Якщо температура вища, морква починає рости. Іноді її зберігають по 50 кг у щільних мішках із поліетилену, які не зав’язують, щоб уникнути утворення конденсату.
Зберігання моркви до весни у свіжому і соковитому стані здійснюють ще одним способом: у десятилітрове відро, до половини заповнене глиною, доливають 4 л води, ретельно перемішують її з глиною і залишають на півдоби, потім знову додають воду, перемішують її з глиняним місивом та дають настоятися вже добу, щоб склад набув консистенції сметани. Шар моркви викладають у дерев’яну коробку, застелену поліетиленом, і заливають глиняним розчином, потім викладають наступний шар, який знову покривають рідкою глиною, – цей спосіб консервує моркву, зберігаючи її зовнішній вигляд і смакові якості.
Якщо у вас немає льоху або він не підходить для зберігання моркви, розкладіть коренеплоди у картонні коробки, рясно пересипте піском або цибулево-часниковим лушпинням і помістіть у комору.
Можна тримати моркву взимку на балконі, склавши її у скляні банки, а якщо вдарять морози, банки накривають кришками.

Буряк не любить «тісноти»

Перед закладанням на зберігання у буряків обрізають бадилля, залишаючи лише 2–3 см черешків, а також центральну розетку дрібного листя, потім коренеплоди складають рядами в ящик на пісок, пересипаючи кожен ряд шаром піску, тирси або торфу, як це роблять із морквою. Ящики з посипаними піском (торфом, тирсою) буряками зберігають у погребі при температурі 2–3°C і за вологості повітря 80–85%, проробивши в них невеликі отвори і встановивши на підставку заввишки 15–20 см. Не присувайте ящики впритул до стіни – повітря має циркулювати вільно.
Як зберігати буряк у домашніх умовах. Зберігання буряка можна здійснювати в будь-якому іншому прохолодному, але не холодному приміщенні – на неопалюваній веранді, засклених лоджії або балконі. Нещільно закритий мішок або ящик із морквою поміщають у темне місце. Але при такому зберіганні зростає необхідність регулярно перевіряти коренеплоди, що зберігаються.
Буряки в домашніх умовах можна зберігати в холодильнику, якщо їх у вас небагато. Покладіть їх у целофановий пакет і помістіть в овочевий ящик холодильника. Пакет із буряками не повинен бути щільно зав’язаний. Зберігання в холодильнику буряка можливе протягом 2–4 місяців.

Капустяні секрети

Для зимового зберігання підходять вчасно зібрані середньостиглі, середньопізні та пізньостиглі сорти капусти, і найкраще збирати капусту з грядки, коли температура повітря на вулиці досягне 5–0°C – у цей час всередині головки сповільнюється дихання. Зберігання капусти вимагає попередньої підготовки качанів. Качани прибирають із корінням, сортують, відбираючи тільки сухі та щільні. Головки, що таким характеристикам не відповідають, а також качани, що мають механічні пошкодження, зберігати не слід – вони можуть і самі згнити, і здорові качани заразити гниллю. Некондиційну капусту можна посолити.
Перед тим, як зберігати в підвалі капусту, з неї зрізають верхнє зелене листя і підсушують головки кілька днів на протязі в підвішеному стані. Зберігання капусти в підвалі теж здійснюють у підвішеному до стелі стані, зв’язавши по два качани. Найкраще капусту зберігати при температурі близько 0°C і за дуже високої вологості повітря – майже стовідсоткової. Можна розкласти качани для зберігання в погребі на полицях або ґратках, видаливши коріння й обгорнувши кожну головку папером. Газета для обгортання не годиться, оскільки друкарська фарба містить шкідливі речовини. Можна покласти кожну головку в целофановий пакет разом із зіжмаканим папером. Узимку слід регулярно оглядати качани, що зберігаються, і видаляти листя, яке почало гнити.
Можна використовувати спосіб попередньої обробки капусти глиняною бовтанкою: у розчин глини густиною тіста для оладок опускають качани, які потім підвішують у дворі для просушування. Висохлі, оброблені глиною качани переносять у льох, де підвішують до стелі.
Щоб гарбузи лежали всю зиму
Гарбуз підготовки до зберігання не потребує. Зберігання гарбуза не вимагає низьких температур, однак зберегти до весни можна не всякий гарбуз. Наприклад, овочі тонкокорих сортів можуть зберігатися лише до січня, а потім їхнє насіння починає проростати. Крім того, підходять для зберігання виключно цілі, неушкоджені екземпляри. Оптимальна температура для їхнього зберігання – 5–8°C, хоча допустимий діапазон температури – від 1 до 14°C. Якщо вам доводиться зберігати їх у більш прохолодних умовах, обкладіть гарбуза соломою. Власне, твердокорі сорти гарбузів можна помістити на шафу або закотити під ліжко, де вони можуть зберігатися не тільки до весни, а й до наступного врожаю. Можна використовувати для зберігання сухе горище. Розрізаний гарбуз зберігають в холодильнику.

Картопля має «дихати»

Багато хто зберігає картоплю, висипавши її в погребі на підлогу, проте краще помістити її в сітчасті ящики або контейнери з перфорацією в стінках для вентиляції, щоб до бульб був доступ повітря. Висота таких посудин повинна бути не більше 1 м, і встановлювати їх потрібно не на земляну підлогу, а на підставки заввишки 15 см. Відстань від ящика до найближчої стіни або до іншого ящика витримується не менше 20 см. Усі ці заходи вживаються для того, щоб повітря надходило до бульб у достатньому об’ємі й картопля не гнила. Можна пересипати бульби в ящиках сухою тирсою або подрібненим листям горобини: тирса вбирає непотрібну вологу, а фітонциди, що виділяються листям, вбивають шкідливі мікроби. Зверху ящики із картоплею накривають мішковиною, яку в міру накопичення нею вологи міняють на суху. Під мішковину також можна покласти шарами хрін і буряк – від такого сусідства і коренеплоди не висохнуть, і картопля не намокне.
Для зберігання невеликої кількості топінамбура вам не знадобиться спеціальне приміщення. Частину бульб можна залишити в землі – вони там чудово перезимують навіть при тридцятиградусному морозі, і ви їх зможете викопати напровесні, поки вони не проросли. Зібрані восени бульби промивають, просушують, розкладають по пакетах і поміщають в овочевий ящик холодильника, де вони можуть зберігатися не більше трьох тижнів. Довго можна зберігати топінамбур у морозилці – від заморожування бульби не втрачають своїх корисних властивостей. Добре зберігається висушений топінамбур: його миють, просушують, тонко нарізають, розкладають на папері в провітрюваному місці, куди не дістають сонячні промені, і сушать до готовності, потім зсипають у скляну банку і зберігають у холодильнику.

Гарна вентиляція – для цибулі й часнику

Ніколи не використовують для зберігання цибулі поліетиленові пакети. Невелику кількість цього овоча зберігають у коробці з цибулевим лушпинням, яке не дасть цибулинам сохнути. Якщо цибулі чимало, слід її розсипати на підлозі теплого сухого приміщення в один шар і зберігати при температурі 12–15°C та за вологості повітря 60–70%. Можна також зберігати цибулю у дерев’яних ящиках, сітчастих мішках, у безрозмірних панчохах або сплетеною в коси у підвішеному стані, але в цьому випадку листя із цибулі не обрізають. Цибулю не можна зберігати в декілька шарів, оскільки від цього цибулини потіють і псуються. Гарна вентиляція – запорука якісного збереження цибулин.
Зберігання часнику здійснюють у полотняних або ситцевих мішечках, підвішених до стелі. Зберігають його також заплетеним у коси, як і цибулю. Як повітропроникну тару можна використовувати безрозмірні панчохи. Провітрюйте приміщення, де зберігається часник, оглядайте головки, щоб вчасно виявити ті, що псуються або проростають. Якщо у вас часнику не так багато, можна очистити зубчики від лушпиння й опустити їх для зберігання в банку з соняшниковою олією – і олія набуде приємного присмаку, і часник чудово збережеться.

Людмила СВІРОВСЬКА,
головний спеціаліст відділу карантину рослин Держпродспоживслужби.

Добавить комментарий