Який хліб ми їмо?

Який хліб ми їмо?

Авжеж, нам хочеться, щоб хліб був смачним, корисним, ситним і в той же час легким. Однак чи реальне таке поєднання? А може, праві ті сучасні дієтологи, які закликають відмовитися від хліба взагалі? Відповіді на ці та інші питання вміщено на інтернет-сайті megasite.in.ua.

Пшеничні зерна мають у своєму складі багато речовин, які можуть позитивно впливати на здоров’я людини. Проте всі вітаміни й мікроелементи наявні тільки в зерні, точніше, в його оболонці, а також у зародку. Після того, як зерно піддається обробці, найцінніша його частина, як це не прикро, відправляється у відходи. На частку хліба залишаються крохмаль і калорії. Корисних вітамінів і мінералів зостається у кращому випадку 30%. Причому й ця цифра сильно зменшується через два тижні після обробки зерна.
Висновок: такі апетитні булочки, м’який пишний хліб, білі батони забезпечують наш організм тільки калоріями та крохмалем, що призводить до накопичення надмірної ваги. Утім ці факти зовсім не означають, що хліб їсти не можна. Потрібно лише правильно вибирати сорт і не зловживати булочками.
Із пшеничного борошна. Якщо ви не можете обійтися без білого пшеничного хліба, то хоча б вибирайте сорти, в яких містяться зерна гречки, проса, вівса, насіння соняшнику й льону, а також всілякі овочеві добавки – цибуля, паприка, гарбуз, морква й т. д. У такому хлібі, окрім крохмалю і калорій, присутні клітковина, білки, вітаміни, залізо, а також кислота, яка знижує вміст холестерину в крові.
Ще один нюанс: купуючи білий хліб, вибирайте сорти з борошна грубого помелу. У такому хлібі зберігається набагато більше корисної клітковини, яка покращує процес травлення, знижує калорійність хліба, виводить зайвий холестерин, нормалізує відсоток цукру в крові.
Із житнім борошном. Так званий сірий хліб, у складі якого наявне житнє борошно, засвоюється організмом повільніше, ніж білий хліб. Крім того, житнє борошно містить значно більше корисних речовин. Білки житнього хліба багатші на лізин, який є незамінною для організму амінокислотою. Житній хліб сприяє швидкому виведенню з організму канцерогенів, а також інших шкідливих продуктів обміну речовин. Він не настільки калорійний, як білий.
Хліб із житнього борошна грубого помелу – чудовий елемент дієтичного харчування, корисний при ожирінні, запорах, цукровому діабеті, недокрів’ї. Щоправда, житній хліб не підходить людям із підвищеною кислотністю шлунку: для таких споживачів розроблено сорти хліба із суміші пшеничного і житнього борошна.
Із висівками. Висівки здатні принести нашому здоров’ю неоціненну користь. Саме в них міститься клітковина, вітаміни й цінні білки. Крім того, завдяки висівкам зміцнюється імунітет, виводяться алергени й токсини. У хлібі з висівками є велика кількість нікотинової кислоти (вітамін РР), яка успішно захищає організм від розвитку шлунково-кишкових захворювань, атеросклерозу й надмірної ваги.
Без дріжджів. Такий хліб краще засвоюється і полегшує процес травлення. Значною мірою це пов’язано з його щільністю: щільний м’якуш сприяє більш активній роботі кишківника, завдяки чому активізується робота м’язів травного тракту, кишківник «тренується» і стає здоровішим.
У бездріжджовому хлібі міститься трохи більше корисних речовин, ніж у звичайному, завдяки тому, що частина цукрів та інших речовин не витрачається на харчування самих дріжджів. Утім ідеться про дуже невелику різницю.
Біохліб. Такий хліб є найбільш молодим з усіх відомих сортів. Для його виробництва використовується або житнє борошно, або пшеничне цільнозернове, обдирне, оббивне чи грубого помелу. Дріжджі не застосовуються зовсім – їх замінюють натуральні закваски. Часто додаються такі продукти, як мед, насіння, родзинки, курага, мак, горіхи.
Цей хліб дуже корисний для здоров’я, але виробляється в невеликих кількостях і коштує дещо дорожче за звичайний.
Як правильно їсти хліб? Запам’ятайте: скоринка завжди корисніша за м’якуш. Небажано їсти білий хліб із жирними продуктами, зокрема з маслом. Сало, жирну рибу, бульйон, масло краще поєднувати з чорним хлібом, а щодо м’яса й картоплі, то їх корисніше їсти взагалі без хліба. Із будь-яким хлібом чудово поєднуються овочі.
Дуже шкідливий хліб, на поверхні якого з’явилася цвіль. Причому зовсім недостатньо просто відрізати й викинути шматочок із цвіллю, адже її спори вже розселилися в усьому буханцеві. Потрапивши в організм, вони можуть спровокувати розвиток захворювань крові та органів дихання. Тож вихід один – замість зіпсованого купити інший буханець.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий