Якісні яйця – здорові гусенята

Якісні яйця – здорові гусенята

Ціни на молодняк гусей на ринку «кусаються», тому багато господарів самостійно виводять гусенят в інкубаторі. Для того, щоб отримати якісні домашні яйця, насамперед потрібно створити належні умови утримання та годівлі птиці.

У пташнику на одну дорослу гуску потрібно мати не менше квадратного метра підлоги. А перед тим, як впустити гусей до приміщення, його треба ретельно прибрати, очистити від посліду, павутиння, старої підстилки, продезінфікувати 2–3%-ним розчином формальдегіду чи каустичної соди, побілити стіни, стелю 10–20%-ним розчином негашеного вапна. На підлогу постеліть тирсу або солому шаром 10–25 см. Обов’язково встановіть годівницю з гравієм і мінеральними речовинами (черепашки, крейда, вапняк), а також ящик з піском та попелом для «купання» птиці. Влаштуйте гнізда для гусок шириною 40 см, довжиною 60 см і висотою 50 см, поріжок 10 см.
Щоб була краща виводимість, на кожні три гуски слід тримати одного гусака. Гусаків міняйте через кожних 3 роки, щоб не допустити близької спорідненості. Гусок можете утримувати 5–6 років, але найвищої продуктивності вони досягають на 2–4 рік життя.
У період яйцекладки годуйте гусей 4 рази на день: ранком та ввечері давайте зерно, вдень – два рази мішанку. У продуктивний період щоденний раціон має бути таким (на одну голову): овес (зернові відходи) – 100 г, борошно вівсяне – 40, борошно пшеничне – 45, висівки пшеничні – 50, трав’яне борошно – 50, м’ясо-кісткове борошно – 15, макуха або горохове борошно – 15, буряки, бруква, морква – 200, черепашки – 10, кісткове борошно – 3,5, сіль – 2, картопля варена – 200 г.
У зимовий період гусям частіше дають овес. Не варто згодовувати у чистому вигляді кукурудзу та ячмінь, які зумовлюють швидке ожиріння птиці.
Щоб гуски несли біологічно повноцінні яйця, вводьте до раціону значну кількість якісного лучного сіна, розпарену конюшину, люцерну, висушену молоду кропиву, силос та коренеплоди. Картоплю можна давати сирою. Частку білкових кормів збільшуйте за рахунок бобових культур (горох, сочевиця), макухи, шроту. Вітамінні корми (подрібнена хвоя сосни, ялини, піхти) додавайте до вологих мішанок.
Гуси починають нестися у лютому-березні. Яйцекладка триває 3–3,5 місяця. Пам’ятайте, що перші знесені двоє яєць незапліднені і для інкубації непридатні. Щоб уникнути плутанини, де свіжі, а де старі яйця, робіть на них позначку – дату знесення. Яйця з гнізд беріть обережно, чистими та сухими руками.
Зберігайте яйця у комірчині за температури 5-12° тепла у горизонтальному положенні, поклавши їх в один ряд. Через день перевертайте яйця. Забруднені непридатні для інкубації, бо вони можуть бути осіменені шкідливою мікрофлорою. Такі яйця треба помити, але ні в якому разі не водою, а тільки в 0,5%-ному розчині формаліну (35–40°С) протягом 2–3 хв за допомогою шматочка поролону. Не слід зберігати яйця гусей у висівках, полові.
Якість яєць можна оцінити за зовнішнім виглядом, а також просвічуванням за допомогою овоскопа (в домашніх умовах це робити важче, оскільки треба мати певні знання). Яйця, у яких виявлено такі дефекти, як шершавість, мармуровість, вапнякові нарости, тріщини тощо, вибраковуйте, для інкубації вони непридатні. З цією метою відбирайте яйця з міцною шкаралупою, без зовнішніх дефектів, правильної форми, термін зберігання яких не перевищує 6–7 днів. Щоб мати дружний вивід, беруть яйця приблизно однакового розміру. Середня їхня маса для гусей має бути не менше 120 г, індиків – 70 г, курей – 50 г. Перед закладанням до інкубатора яйця треба продезінфікувати.
Чітко стежте за режимом роботи інкубатора: навіть незначне (на 0,5–1°С) відхилення температури від норми (+37,5°С) негативно впливає на виведення та життєздатність молодняку. Роботу інкубатора контролюйте щогодинно.
Причиною масового відходу яєць через їхню незаплідненість є неправильне статеве або вікове співвідношення у гурті, погіршення відтворювальної здатності гусок, ожиріння несучок. Загибель ембріонів у перші дві доби може бути наслідком «старіння» яєць, тобто надто тривалого їхнього зберігання – 10 і більше днів. Якщо ж ембріони гинуть у віці 3–7 днів і в яйці з’являється «кровкільце», то це свідчить про перегрів у процесі інкубації або згодовування несучкам неякісних кормів, технічного жиру з високою кислотністю, зіпсованого риб’ячого борошна, інфікованих яєць.
Основними порушеннями режиму інкубації є перегрів, недогрів, висока та низька вологість, поганий повітрообмін, неправильне положення яєць у лотку (гострим кінцем догори).
Періодично, але не менш як 8–10 разів на добу (квочка це робить до 50 разів), перевертайте яйця, щоб зародки не приліпилися до шкаралупи. Якщо яйця лежать у лотках горизонтально, рекомендую перекочувати їх по короткій осі на 180°, коли вертикально – змінюйте кут нахилу лотків на 45°.
У період виведення молодняку особливо пильно контролюйте вологість повітря. До накльовування шкаралупи підтримуйте її на рівні 50–55%, а під час накльовування і вилуплювання пташенят максимально підвищуйте до 80%. Вибираючи гусенят, які вже вилупились, не слід надовго відчиняти інкубатор, змінювати режим його роботи, охолоджувати яйця, вмикати освітлення. Вибирати молодняк слід за один прийом.
Гусенят, що вилупились, відразу підсаджуйте до гуски. Перший місяць годуйте їх 6–7 разів, у подальшому – 3–4 рази на добу.

Н. БОЦУЛЯК, ветлікар.
Видання «Дім. Сад. Город».

Добавить комментарий