Якщо молоко не смакує

Якщо молоко не смакує

Іноді навіть від здорової на перший погляд корови чи кози можна отримати не зовсім якісне молоко. Зокрема у молока можуть бути невластиві колір, запах, смак чи консистенція. Причин тому досить багато – від незадовільної техніки зберігання та обробки сирого молока до хвороби тварини. Неприємний запах молока переважно визначається відразу. Слабкі присмаки чіткіше проявляються, коли молоко з холодильника підігріти до +30°С. Ветеринари прокоментували головні причини неякісного молока, які можна спробувати усунути:
1. Причиною ненормального кольору є різноманітні гриби та мікроби (сарцини, псевдомонади, Bact. cyanofluorescens, Bact. cyanogenes, Bact. indigonaceum, деякі мікрококи, корм (морква, кукурудза, буркун, вика, капуста різних сортів, хвощі, молоді пагони дерев тощо), різні захворювання (жовтяниця, бабезіоз, лептоспіроз) та кольорові медикаменти з групи акридинів, тетрациклін, фенотіазин тощо. Якщо причину не вдалося самостійно усунути, змінивши раціон тварини, варто звернутися до ветеринара.
2. Слизувате молоко утворюється у разі маститів та захворювань системи травлення. Зокрема такий дефект спостерігається у тих тварин, які хворіють на лихоманку, сибірку, чуму. У даному випадку потрібно невідкладно звертатися до ветеринара.
3. Пінисте молоко та молочні гази спричинені захворюваннями системи травлення та у разі маститів, або якщо тварину годують великою кількістю картоплі. Також пінистість може викликати і кишкова паличка.
4. Кисле молоко утворюється тоді, коли корів годують болотним сіном, очеретом, надто кислим, зіпсованим кормом або великою кількістю корму, що містить молочнокислі мікроби.
5. Червонуватий колір молока буває при пораненні твариною вимені, гострих запаленнях. При захворюванні на мастит вим’я корови набуває жовтого кольору, а при захворюванні на туберкульоз нерідко стає голубим. Загалом, діагноз «криваве молоко» встановлюють тоді, коли в молоці є кров, а клінічно вим’я виглядає здоровим або лише набрякло. Трапляється молоко і рожевого кольору, в ньому можуть бути криваві нитки та згустки. Головними причинами є ушкодження стінок кровоносних судин під час доїння, рослинна отрута, яка споживається разом з кормом, сильні подразливі речовини, значне утворення грануляційних тканин після маститу, травми вимені, деякі хвороби, наприклад, лептоспіроз, та розлади обміну речовин. З лікувальною та профілактичною метою корову не пускають на пасовище, доять обережно (руками), годують легко засвоюваним, по можливості, сухим кормом. Масаж протипоказаний. Рекомендуються холодні компреси та холодні обгортування (лід, холодна вода). Внутрішньовенно вводять 10-процентний розчин хлориду кальцію або камагсол та вітамін C.
6. Камінці та пісок наявні в молочних каналах та протоках, якщо там утворюються згустки казеїну, в яких осідають солі фосфору та кальцію. Під час доїння камінці виділяються з молоком (особливий молочний пісок). Великі камінці можуть заблокувати молочний проток або канал, над місцем блокування збирається молоко та згодом утворюється кіста. Консистенція каміння є гнучко-тверда, тверда або дуже тверда, розмір різний. Серед причин – хронічне запалення вимені, різні захворювання інших органів, порушення обміну речовин, неправильне (нерегулярне, неповне) доїння. Лікують тварин таким чином: одночасно ретельно масажують вим’я або внутрішньом’язово вводять ін’єкцію розчину окситоцину. Великі камінці розчиняють теплим
1-процентним розчином поташу (K2CO3), який вводять у вим’я. Камінці можна витягнути оперативним шляхом.
7. Рани вимені також впливають на якість молока. Вони утворюються головним чином на дійках, рідше – на самій молочній залозі. Рани можуть бути різані, рвані, дерті, колоті, контужені, трощені та кусані. Залежно від глибини відрізняють поверхневі, глибокі та наскрізні рани. Причинами є лісові та кущові пасовища, колючий дріт, розкидані залізяки, гострі предмети, травмування рогами, брикання, побиття тварин тощо. Поверхневі рани ретельно обробляють та дезінфікують. Вони можуть бути змащені дезінфікуючими мазями, до яких додають 5–20% анестезину. Самі рани слід зашити. Глибокі рани після ретельного оброблення та освіження країв рани слід обов’язково зшити, оскільки тоді відбувається швидше загоювання та з’являється менше рубцевих тканин. Наскрізні рани загоюються лише після зшивання, тому після ретельного оброблення та дезінфекції краї рани освіжають та зшивають.
8. Набряк вимені у місці застою – це наслідки розладу кровотечі та лімфотечі. З лікувальною метою тварину щодня випускають на прогулянку, але на пасовище не випускають. З раціону виключають соковитий, водянистий корм, дають мало пити. У вену вводять 10-процентний розчин хлориду кальцію або камагсол. Дають сердечні та діуретичні засоби. Ліквідувати набряк добре допомагають ін’єкції розчину фуросеміду внутрішньовенно або внутрішньом’язово (у напрямку від дійки до молочної залози) та часте доїння. Протипоказані зігріваючі мазі та лініменти.
У першу чергу для визначення причини виникнення вад молока слід виконати дуже ретельне дослідження корму, води, умов утримання, чистоти посуду для доїння, стану здоров’я організму тварини, вимені та молока. Зокрема слід з’ясувати: зіпсоване молоко виділяється з вимені чи псується після видоювання. Також поганий смак та запах бувають під час тічки та наприкінці періоду лактації.

За матеріалами Латвійського сільськогосподарського консультаційного центру підготувала Юлія ХОМЕНКО.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий