Яскрава, як сонце, солодка, як мед: вибираємо найсмачніші дині

Яскрава, як сонце, солодка, як мед: вибираємо найсмачніші дині

Соковиті, ароматні, солодкі дині люблять і дорослі, і діти. Диня прекрасно втамовує спрагу, знижує рівень холестерину в крові і навіть діє як заспокійливий засіб.
Та, на жаль, нерідко буває так, що красива на вигляд динька виявляється несмачною на смак. Як же правильно вибирати диню – «гарбузову господиню»?

Місця продажу. Найбезпечніше купувати цю смакоту на офіційному продуктовому ринку чи в магазині. Тут товар напевно проходить необхідні санітарні перевірки, зберігається в належних умовах, отож ризик отруїтися зіпсованим продуктом істотно знижується.
Дуже небезпечно купувати дині, які продають уздовж автомобільних доріг, тому що ці овочі активно вбирають усі токсичні речовини з навколишнього середовища. В ідеалі в місцях, відведених для продажу баштанних, дині повинні лежати не на землі, а на спеціальному піддоні. Пам’ятайте, що в дині не надто щільна шкірка, тому овоч повинен бути цілим, без вм’ятин і тріщин.
Ніколи не беріть розрізані дині, а також не дозволяйте продавцеві різати їх при вас, оскільки солодка м’якоть дині є ідеальним середовищем для розмноження бактерій.
Не варто купувати плоди, на поверхні яких є грудочки бруду. Вони вказують на те, що їх збирали за дощової погоди. М’якоть такої дині може виявитися надто водянистою і практично позбавленою смаку. Не менші побоювання повинен викликати ідеально чистий плід. Можливо, перед продажем його «купали». Дана процедура позбавляє овочі й фрукти природного захисного шару, який не дозволяє хвороботворним мікроорганізмам проникати у м’якоть.
Забарвлення і «звучання». У світі налічуються десятки сортів дині. На наших територіях із настанням сезону прилавки ломляться від Колгоспниці й Торпеди. Це два найбільш невибагливих сорти, які чудово транспортуються і зберігаються практично в будь-яких умовах. Торпеду легко впізнати за довгастою формою і світлим кольором. Колгоспниця має круглу форму й вирізняється насиченим жовтим кольором. Чималим попитом користується також сорт Галілей. Це дині із зеленуватим забарвленням.
Роздивляючись шкірку будь-якої дині, пам’ятайте, що в ідеалі на баштанних цього виду може бути лише одна світла плямка. Вона розташовується на місці, яке стикалося із землею під час дозрівання овоча. Тому промені сонця до нього так і не дісталися.
Темні плями повинні відштовхнути покупця. Вони з’являються в тих випадках, коли плід починає гнити через пошкодження. Бактерії, що викликають гниття, легко пробираються до м’якоті через тоненьку шкірку.
Щодо оцінування стиглості дині за «звучанням», то провести його нелегко. У даній ситуації не можна просто взяти й постукати по дині, як це зазвичай роблять з кавунами, адже така дія може спричинити пошкодження ніжної шкірки солодкого овоча. Щоб почути звук, необхідно злегка поплескати по вибраній дині долонею. Дзвінке звучання вказує на те, що диня ще не дозріла. На стиглість вказує глухий звук.
Запах і пружність. У стиглих плодів завжди дуже приємний запах із тонкими нотками ванілі, меду, груші й навіть ананаса. Якщо раптом диня не пахне взагалі, або пахне зеленню, то її краще не купувати – вона незріла. До речі, чим спекотніше на вулиці, тим насиченішим і приємнішим буде аромат.
Можна також спробувати вибрати солодку диню, так би мовити, «на дотик», але тут все залежить від сорту. Наприклад, у Колгоспниці поверхня повинна бути гладкою, а у Торпеди, навпаки, шорсткою.
Якщо взяти плід в обидві руки й трохи здавити, він повинен злегка пружинити. Цього не відбудеться із твердою динею, яка ще не дозріла. Інша крайність – сліди від пальців, які залишаються на поверхні дині після натискання. Вони свідчать, що та, найімовірніше, перезріла і дуже скоро зіпсується. На додачу вона може бути ще й гіркою.
Обов’язково потрібно оглянути свої пальці після контакту з баштанними. Якщо на них залишилися маслянисті плями, то у ваших руках був товар, який натирали воском. Такий нехитрий спосіб допомагає захистити продукт від передчасного псування. Продавці тижнями видають його за свіжий.
Особливості вживання і зберігання. Перед вживанням обов’язково ретельно помийте диню під теплою проточною водою з милом.
Ніколи не зберігайте недоїдену диню в теплі, за кімнатної температури, а відразу приберіть у холодильник.
Небажано вживати диню у поєднанні з холодною водою, кисломолочними продуктами, алкоголем і молоком, тому що можна спровокувати розлад шлунку. Диня – дуже важка для травлення, і тому найкраще їсти її у проміжках між прийомами їжі, але тільки не після їжі й не на голодний шлунок.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий