Кабачкові  “викрутаси”

Кабачкові “викрутаси”

От я і досі не знаю, що мала на увазі моя бабуся, коли говорила, що від кабачків молодшають, але знаю, що її слова не були позбавлені сенсу.
По-перше, вона не лише про кабачки багато цікавого і корисного знала (про капусту знали всі, до слова), а й про інші овочі-фрукти. Напевне, всі наші бабусі володіли такими знаннями. По-друге, її стрункий стан у дуже похилому віці й гладенька шкіра обличчя – свідчення правдивості її слів.

Не будемо вникати в тонкощі корисних властивостей кабачків – повіримо своїм бабусям на слово. Давайте краще про смак. Страви з кабачків – легкі й приємні, малокалорійні й дуже смачні. Вдало приготовлена кабачкова ікра стала класикою родинного столу.
Той факт, що кабачок майже весь (на 95 відсотків) складається з води, а решта – корисні мікроелементи й вітаміни (ось і пояснення бабусиних слів: кабачок бере участь навіть у виробленні колагену, тому шкіра тих, хто вживає кабачки, буде підтягнута і пружна), автоматично зараховує його до розряду дієтичних і улюблених.
Усі знають, що цей простий диво-овоч виводить зайву рідину (тобто позбавляє набряків), активізує процеси травлення, нормалізує тиск, сприяє схудненню. Є й інші плюси: кабачок порівняно недорогий, наша земля його родить рясно і щедро. Тому треба використати кабачковий сезон на повну.
Запіканка – кабачкова забаганка! Вона буде з фаршем та сиром. Страва поживна, ситна і соковита. Інгредієнти для «колобків»: 100 грамів рису, 0,5 кілограма кабачків, 120 грамів твердого сиру, 3 яйця, 2 зубчики часнику, прованські трави, сіль і перець за смаком. Для котлет: 400 грамів курятини, 1 цибулина, 1 зубчик часнику, 50 грамів твердого сиру, паприка, кріп, сіль і чорний перець за смаком. Також у процесі приготування страви знадобляться 1 жовток і 100 мілілітрів молока.
Кабачки натираємо на крупній тертці, підсолюємо і залишаємо на хвилин 10. У блендері перебиваємо зубчик часнику, цибулину і курячу грудку. Фарш перекладаємо в миску, солимо, перчимо і додаємо паприку. Перемішуємо і формуємо котлети (вийде 8 штук).
Кабачки добре відтискуємо від рідини, додаємо відварений рис і тертий твердий сир, яйця. Зі спецій – прованські трави, подрібнені часник і кріп, сіль, перець.
З кабачкової маси формуємо «колобки», викладаємо їх у форму для запікання, попередньо змащену олією. У кожному «колобку» робимо заглиблення, всередину вкладаємо шматочок сиру й м’ясну котлету. Виходить кругла котлета з сиром всередині.
Ставимо запікати в духовку приблизно на 40 хвилин при температурі 180 градусів. За 5 хвилин до готовності виймаємо форму з духовки, змащуємо вироби жовтком, збитим із молоком. Ставимо в духовку ще хвилин на 5, щоб верх зарум’янився.
Кабачковий рулет – їж та худни. Кулінарні майстрині пишуть, що він неймовірно смачний та абсолютно не зашкодить фігурі, бо виходить низькокалорійним. Готується досить просто, він стане прикрасою вашого святкового, і не тільки, столу.
Отож знадобляться: 2 кабачки, 4 яйця, зелень, 3 столові ложки борошна, сіль, перець за смаком. Для начинки: 300 грамів фаршу, 1 цибулина, 100 грамів твердого сиру, сіль, перець за смаком. Кабачки натираємо на тертці в глибоку миску. В каструльку вбиваємо яйця, солимо і перчимо до смаку, а потім трохи збиваємо. Злегка віджимаємо кабачки і додаємо до яєць. Потім кладемо подрібнену зелень і все добре перемішуємо. Додаємо борошно і знову перемішуємо.
Отриману масу перекладаємо на деко, застелене пергаментним папером, і розрівнюємо. Потім ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів, випікаємо протягом 20–25 хвилин.
Для приготування начинки цибулю очищаємо, нарізаємо дрібними шматочками і обсмажуємо на олії до золотистого кольору, потім додаємо фарш. Все перемішуємо й обсмажуємо до готовності фаршу. Готову начинку солимо і перчимо до смаку, трохи охолоджуємо. Сир натираємо на тертці й додаємо в начинку, перемішуємо.
Дістаємо з духовки кабачковий пласт. Зверху викладаємо начинку, залишаючи з одного краю трохи вільного місця. Потім акуратно згортаємо все в рулет.
Готовий рулет загортаємо в пергаментний папір і відправляємо в духовку на 10–15 хвилин, щоб розтанув сир. Насамкінець нарізуємо рулет на шматочки й подаємо до столу.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий