Каченята  з власного інкубатора

Каченята з власного інкубатора

Виведення каченят у власному інкубаторі має ряд переваг. Найголовніша – завжди можна отримати необхідну кількість молодняку.
Качині яйця через великий розмір, товщину шкаралупи і вміст жиру мають свої особливості виведення. В інкубаторі в першу чергу потрібно підтримувати певний температурний режим. Крім того, їм необхідний вищий рівень вологості. Термін інкубації качиних яєць займає 26–28 діб.
Відсоток виводимості та здоров’я майбутнього потомства залежить від харчування качок. Для отримання якісних яєць у раціон птиці потрібно включати мінеральні речовини і мікроелементи. В цьому випадку можна давати їм крейду, черепашки, вапняк. Також обов’язково додавати в корм зелень, траву, овочі і зерно. Качки повинні більше часу перебувати на сонці і свіжому повітрі.
Головним критерієм відбору є свіжість яєць. Їх можна збирати протягом 7 днів і тримати в сухому місці при температурі 8–13 °C. Яйця мускусної породи можуть зберігатися до 15 діб. Зовнішній вигляд яєць також слід ретельно додивлятися, вибраковуючи яйця нестандартної форми, якщо на шкаралупі є тріщини або нарости і будь-які пошкодження.
Після того, як яйця зібрані, їх закладають у заздалегідь підготовлений інкубатор. Лотки промиваються і просушуються. Для зволоження повітря в апарат поміщаються місткості з водою, встановлюється необхідний тепловий режим. Існують різні моделі інкубаторів. Деякі пристрої автоматично виставляють параметри вологості, циркуляції повітря, температури, а також перевертання яєць. Чим більше в ньому буде автоматизованих функцій, тим менше витрачатиметься часу на процес виведення пташенят.
Перші 8 днів яйця повинні знаходитися в інкубаторі при температурі 37,8–38,3 °С і вологості повітря 58– 62%. У ці дні в ембріона формуються внутрішні органи, в тому числі серце. Міняти положення яєць слід 4 рази на добу.
З восьмого дня температуру зменшують до 37,8 °C. У цей період утворюється скелет майбутнього пташеняти. Яйця потрібно періодично охолоджувати. Діставати їх з інкубатора необов’язково. Досить відключити апарат і відкрити дверцята на 15–20 хвилин. Далі яйця обприскують відстояною водою з розпилювача. Можна додати в неї трохи марганцівки. Робити це необхідно 2 рази на день і не забувати перевертати яйця 4–6 разів. На восьмий день проводиться перше просвічування для виявлення мертвих зародків.
Третій етап характеризується збільшенням тепловіддачі. Температура в яйці підвищується до 40–42 градусів. Пташеня вже практично повністю сформоване. У цей період роблять друге просвічування і проводять відбір яєць по вазі. На четвертій стадії відбувається виведення каченят.
З 26-го дня перевертання яєць потрібно припинити. Коли починається прокльовування, вологість і вентиляцію слід підвищити, щоб трохи розм’якшити товсту шкаралупу і допомогти пташенятам вилупитися. На 27-й день каченята починають виводитися. Цей процес триває до 24 годин і закінчується зазвичай на 29 день.
Необхідно дочекатися, коли всі каченята повністю висохнуть і після цього перенести їх в ящик, де перші 10 днів підтримують температуру 26– 28 градусів, з 11 по 20 день її можна знизити до 22–26 градусів. Нормальні пташенята при народженні мають вагу 45–70 г, вони рухливі і добре стоять на лапках.
gosvo.in.ua

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий