Картопля у гребенях

Картопля у гребенях

До “Зорі Полтавщини” звернувся давній читач і друг нашої газети Борис Григорович Бондарь.
Він уже давно на заслуженому відпочинку, у себе в Старицьківці Машівського району обробляє чималий город. Улюблена його культура – картопля, особливо середньостиглий сорт Слов’янка. Має свій спосіб отримання великих урожаїв бульб незалежно від погодних примх. Борис Григорович залюбки поділився своїм досвідом із читачами “Сійся, родися!..”
Свій город Борис Григорович не оре вже багато років, лише восени дискує, а потім розрівнює граблями й береться за сапу (лопату не використовує). Картоплю плекає за канадською методикою – у гребенях. Він дозволяє економити час і сили, адже зникає потреба підгортати кожен кущик окремо – робота ведеться тільки в міжряддях. Час садіння – перші дні травня. Відстань між кущами в рядку – близько 35 см, глибина заробляння посадкових бульб – 10–12 см.
Як тільки картопля дає сходи, господар одразу повністю засипає їх землею, нагортаючи високі гребені. Одночасно він знищує бур’яни. Через 2–3 тижні, коли зелені паростки вдруге з’являються на поверхні, підгортання повторює. Третє підгортання – приблизно за місяць до збирання врожаю. В результаті картопля опиняється під земляними пірамідами заввишки до 30 см, де формує багато додаткових коренів і більше бульб, ніж зазвичай. Ще одна перевага цієї агротехніки – картоплини не заглиблюються, а утворюються близько до земляної поверхні, що значно полегшує збирання урожаю.
При гребеневому способі вирощування картоплі вода під час дощів по горбиках, не порушуючи структуру рядків, стікає у міжряддя (ширина близько 20 см) і звідти всотується в землю, потрапляючи безпосередньо до корінців.
Від колорадського жука свою картопляну грядку господар захищає за допомогою препарату Тірана інсектицидно-фунгіцидного напрямку дії. Під час садіння в кожну ямку попередньо кладе по жмені цибулевого лушпиння, потім – картоплину і зверху добре обприскує її водним розчином протруювача. Тірана захищає картоплю протягом 20 днів, тож перші жуки, які зимували в землі, гинуть.
Вдруге господар обробляє картопляну грядку вже при появі личинок. Причому він обприскує не всі підряд кущі, а тільки ті, на яких помічає шкідників.
Дефіцит поживи в грунті на своєму городі господар компенсує висівом сидератів. Рослини, зокрема томати, кабачки, підживлює настоєм кропиви. Готує його Борис Григорович так: “Діжку на 150 л весною щільно заповнюю снігом. Коли з’являється зелень кропиви (до її цвітіння), нею доверху набиваю ємність із талою водою, додаю 4 таблетки валеріани (тієї самої, що продається в аптеках). Під кришкою вміст діжки бродить протягом 2 тижнів, після чого залишки кропиви видаляю й закладаю в компостну яму, а в діжці залишається концентрат. Його обов’язково треба розбавляти водою у співвідношенні 1:10, тобто 1 літр на 10-літрове відро рідини, і вже тоді поливати робочим розчином городину під корінь по сухій землі. Мені такої діжки кропивного концентрату вистачає, щоб підживлювати город протягом всього сезону, аж до осені”.
Картоплю Борис Бондарь інколи підживлює курячим послідом: розкидає його у міжряддях і прикриває зверху скошеною травою. Із дощовою водою пожива потроху просочується крізь землю до коренів, даючи їм необхідну поживу.
Багато що з городини вирощує з власного насіння. “Купив якось кілька сортів квасолі у фірмовому магазині. Посадив – один із сортів дав лише 80 відсотків сходів, інший – 60 відсотків, а третій взагалі не зійшов. Ото тобі й маєш!” – бідкається господар.
Ще один із головних секретів урожайності овочів на городі Бориса Бондаря – любов до рослин. Господар зізнався, що, обробляючи їх від шкідників чи підгортаючи, він обов’язково розмовляє з рослинами. А до землі ставиться, як до живого організму, що з роками виснажується, втрачає запаси гумусу. Але за дбайливого догляду її родючість поступово відновлюється, завдячуючи господареві за турботу щедрими врожаями.

Підготувала Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий