Картопляні викрутаси

Картопляні викрутаси

Чудово, що з найулюбленішого в Україні овочу, яким є картопля, готують страви не тільки на щодень, а й для частування гостей. Достатньо додати кілька тих чи інших інгредієнтів – і вишукана страва задовольнить смаки найвибагливіших гурманів.

 

Зрази з м’ясом

1 кілограм картоплі, 3 яйця, 30 грамів борошна, 120 мілілітрів молока, 300 грамів м’ясного фаршу, 1 склянка панірувальних сухарів, 2 цибулини, 0,5 склянки олії, сіль, чорний мелений перець.
Зваріть картоплю і потовчіть на пюре. Вбийте яйця, влийте молоко, всипте борошно, посоліть і поперчіть. Усе акуратно перемішайте.
На сковорідці з олією обсмажте дрібно нашатковану цибулю до золотистого кольору, а потім додайте фарш і продовжте смаження ще протягом 15 хвилин. Посоліть і поперчіть отриману масу, перекладіть у тарілку.
Відщипніть від картопляного тіста невелику частинку, покладіть на панірувальні сухарі й сформуйте руками заготовку у вигляді коржика. На середину покладіть трохи начинки й сформуйте виріб на зразок пиріжка. За цим принципом наліпіть усі зрази. Обсмажте на сковорідці на олії до утворення рум’яної скоринки. Готові зрази смакуйте зі сметаною.

«Котлетки» з грибами

10 картоплин, 300 грамів шампіньйонів, 1 цибулина, 3 – 4 столові ложки борошна, 1,5 чайної ложки солі, 150 мілілітрів олії.
Приготуйте картопляне пюре. Підсмажте на олії дрібно нарізані гриби й нашатковану цибулю.
У картопляне пюре додайте борошно й перемішайте, щоб вийшло однорідне тісто. Поділіть тісто на порції і з кожної, як і в попередньому рецепті, зробіть коржик. Викладіть на нього грибну начинку. Сформуйте «котлетки», ретельно заліплюючи шви. Обсмажте вироби на розігрітій сковорідці на олії на середньому вогні до золотистої скоринки.

«Биточки» із моцарелою

1 кілограм картоплі, 2 яйця, 60 грамів борошна, 4 столові ложки панірувальних сухарів, 150 грамів моцарели, 40 мілілітрів олії, 1 чайна ложка солі.
У картопляне пюре додайте яйця, борошно. Можливо, борошна знадобиться менше чи більше, ніж вказано в рецептурі, адже картопля може бути дуже соковита чи навпаки. У будь-якому разі тісто має вийти такої консистенції, щоб з нього зручно було ліпити.
Формувати «биточки» краще вологими руками чи трохи змащеними олією. На один виріб достатньо 1 столової ложки тіста. Зробіть із нього коржик, всередину заліпіть скибочку (кульку) моцарели. Обкачайте заготовку в панірувальних сухарях з усіх боків, а потім сформуйте круглу «шайбочку». Обсмажте «биточки» в олії на невеликому вогні до золотистого кольору. Смакуйте гарячими.

«Хмиз»

6 картоплин, 3 столові ложки борошна, 0,5 літра рафінованої олії, 1 яйце, 2 чайні ложки солі.
Очищену картоплю залийте гарячою підсоленою водою і відваріть до готовності. Злийте відвар, картоплю викладіть на тарілку й залиште остигати. Потім пропустіть через м’ясорубку з дрібною решіткою.
Відокремте яєчний жовток від білка. Жовток покладіть у картопляну масу відразу, а білок – після збивання у міцну піну. Додайте борошно й сіль. Тісто ретельно вимісіть.
Викладіть тісто на дошку, посипану борошном, розкачайте в пласт товщиною 3 – 4 мм і наріжте смужками (чи ромбиками) завширки 3 см і завдовжки 15 см. Посередині кожної смужки зробіть надріз в довжину і протягніть у нього один кінець смужки.
Вироби відразу ж опускайте у гарячий фритюр і смажте до золотистого кольору. Виймайте шумівкою у друшляк і залишайте для стікання жиру.

Млинці

350 грамів картоплі, 12 столових ложок борошна, 80 грамів цибулі, 1 яйце, 200 мілілітрів ряжанки, 200 мілілітрів води, 1 чайна ложка солі, 1 грам меленого чорного перцю.
Натерту на дрібній тертці картоплю відіжміть, влийте в цю масу ряжанку, перемішайте. Вбийте яйце, додайте дрібно натерту цибулю, сіль, перець, борошно. Перемішайте до однорідної маси. Далі при безперервному помішуванні поступово влийте окріп.
Випікайте картопляні млинці на сковороді, змащеній олією, з обох боків до золотистого кольору. Подавайте гарячими зі сметаною.

Поділися:

Добавить комментарий