Коі добре почувають себе на Полтавщині

Коі добре почувають себе на Полтавщині

Японські коропи, яких ще називають коі, прижилися і чудово почувають себе у штучних водоймах на Полтавщині, а подекуди навіть зимують у них за умови, що ставок має достатню глибину. Зокрема декоративні жителі акваріумів радують відвідувачів Чорнухинського літературно-меморіального музею-садиби Григорія Сковороди. А мешкають сонцесяйні риби у мальовничому ставочку на території Саду божественних пісень.
У гарну сонячну погоду коропи піднімаються ближче до поверхні водойми, а в похмуру і дощову опускаються на дно, тому одразу помітити їх не завжди вдається. Як розповіла науковий співробітник музею Тетяна Гринь, відвідувачі полюбляють спостерігати за яскравими рибками. В їжі коропи не вибагливі, а на зимівлю їх забирають у більш тепле місце. Два роки тому зарибнили коями й озеро на території Міського саду Кременчука. Подарував їх місту фермер Дмитро Дробаха. Він поки що єдиний господар, який розводить їх на території Полтавської області.
Історія розведення коропів коі сягає корінням далекого минулого. Перші коропи були привезені в Китай понад 2500 років тому з територій, прилеглих до Каспійського моря. Достеменно невідомо, коли коропи з’явилися в Японії, але вперше про них згадують в XIV–XV століттях. Спочатку їх вирощували в спеціальних водоймах для вживання в їжу. Перші коропи в Японії з’явилися в провінції Нігата – це гірський район, і там дуже часто вони були єдиною їжею. З часом у окремих коропів виникали відхилення в забарвленні, риб з цікавим малюнком не їли, їх стали утримувати вдома.
Згодом розведення різнокольорових коропів стало захопленням японських селян, а потім – і купців, знаті. Японці схрещували риб і отримували нові колірні варіації. Пізніше коропів коі розділили на породи і групи, зараз налічують понад 80 порід, а ті своєю чергою діляться на 16 груп, які об’єднані спільними характеристиками.
У сучасній Японії коропи коі дуже популярні, їх утримують як домашніх улюбленців. Розведення коі набирає популярності у світі. У багатьох країнах проходять виставки та шоу, існують клуби та асоціації любителів коропів коі.
З усіх ставкових риб коропи коі найбільше підходять для утримання в домашніх умовах. Вони легко приручаються, не бояться людей, їх можна навіть погладити у ставку, вони невибагливі до корму і відмінно себе почувають у невеликих садових водоймах. На зимовий період коропів краще пересадити в захищене від морозів місце або спорудити укриття з поліетиленової плівки. В Україні нині культивують кілька порід коропів коі.
Кохаку
Це білий короп з червоними плямами. Вони яскраві, з чіткими рівними краями. Не повинно бути плям в ділянці очей і на плавниках. На голові плями не повинні розміщуватися нижче ніздрів і латеральної лінії (лінія, яка ділить тіло коропа навпіл). У кохаку обов’язково має бути червона пляма або кілька плям на голові. Білий колір у риби чистий, червоний займає від 50 до 70 відсотків корпусу риби.
Ямабукі
Свою назву ця риба отримала від спеціального сорту камелії з жовтими квітками, що в Японії має назву ямабукі. Це короп жовтого кольору, металевий блиск лусочок цієї риби досягається за рахунок її особливої будови.
Уцурі
Дуже ефектний чорний короп коі з колірними плямами, які бувають червоними, білими або жовтими.
Платиновий огон
Короп цієї породи білосніжний з металічним блиском луски. Білі коропи дуже популярні, їх добре видно в ставку, навіть на великій глибині.
Шова
Це триколірний короп коі, основний колір – чорний з білими і червоними плямами. Плями у цієї риби мають чіткі межі й глибокий насичений колір. На голові можливе чорне забарвлення. Маска, яка утворюється на голові шова від поєднання різних кольорів, називається менаваре. Основа променів передніх плавальних плавників може бути чорною і називається мотогуро.
Танча
Відмінною рисою цієї риби є червона кольорова пляма на голові. Вона має бути єдиною червоною на корпусі риби. Ця порода дуже цінується в Японії, бо своїм забарвленням схожа на прапор країни.
Орендж Огон
Як видно вже з назви, ця риба має яскраве помаранчеве забарвлення. Металічний блиск луски обумовлений особливостями будови.
***
Тримає незвичну ферму в Донецькій області архітектор за фахом Станіслав Коваль. Він перетворив дитяче захоплення на справу всього життя, зауваживши, що будувати акваріуми вже не цікаво, тож вирішив спробувати розводити декоративного японського коропа. Виявилося, що для цього достатньо лише кілька басейнів місткістю кілька кубометрів. З якісною водою виникли найбільші проблеми. Річ у тому, що Донеччина взагалі має дуже мало джерел питного водопостачання. Станіслав розв’язав проблему, пробуривши свердловину. Але навіть з неї йде технічна вода з великим вмістом солі. Довелося встановити складну систему фільтрації. В басейнах висадив лілії, а воду пропустив через вазони з болотними рослинами, які забирають з води солі.
Зі слів фермера, розводити японського коропа просто. Ця риба їсть що завгодно, навіть… борщ та макарони. Взагалі з процедури годування на фермі зробили справжнє маленьке шоу – риба їсть у свого господаря просто з рук. Невибагливі коі й до температури. Вже кілька років риба зимує у басейнах у теплиці без опалення.
«Короп взагалі досить спокійно переносить холод. Головне – забезпечити потрапляння під кригу кисню. Тож я просто пробиваю її на поверхні та забезпечую аерацію води», – розповідає господар ферми. Станіслав Коваль зізнається, що ця ферма швидше є захопленням, аніж бізнесом.

Підготувала Юлія ХОМЕНКО.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий