Кольрабі не боїться холодів

Кольрабі не боїться холодів

«Капустяна ріпа» – саме так з німецької мови перекладається слово кольрабі – здавна популярний овоч у Європі. Навіть більше, це головна культура у північних європейських домашніх садах. На українських городах кольрабі поки що зустрічається не так часто, але останніми роками наші зими не є суворими, тож цей смачний і корисний овоч має всі шанси отримати постійну прописку і в наших «широтах».
Капуста кольрабі – це дворічна рослина, яка має вкорочений товстий пагін кулястої форми. Зовнішнім виглядом рослина нагадує ріпу. На поверхні шкірки проростають довгі черешки (листкові стебла) з листям, яке зовні нагадує листки капусти. Рослина має висоту не менше 0,6 м.
Кольрабі належить до ранньостиглих овочевих рослин. Вегетаційний період складає 50–70 діб. За перший рік вегетації формується пагін, який в залежності від сорту буває різної форми – від округлої до овальної; світло-зеленого або фіолетового забарвлення. Зелені форми швидше дозрівають і тому більше підходять для ранніх посівів, фіолетові форми витриваліші і використовуються головним чином для озимих культур. Протягом другого вегетаційного періоду у кольрабі утворюється квітуче стебло з численними жовтими квітками. Із них формуються плоди – серпоподібні стручки, які наповнені маленькими чорними насінинами.
Культура є вимогливою до освітлення. Найкращий вигляд мають рослини, які знаходяться на відкритій місцевості. Активно росте за температури повітря від 18 до 25°C. Кольрабі характеризується холодостійкістю. Рослини витримують сильні морози (до мінус 10 °C), тому їх можна залишити на всю зиму на ділянках у південних районах, укривати на зиму в регіонах з прохолоднішим кліматом та збирати в міру необхідності.
Висадку насіння проводять ранньою весною безпосередньо у відкритий ґрунт. Насіння висівають на глибину до 2,5 см на початку травня. Для проростання насіння потрібна температура +15…+18°С. Ґрунти бажано обирати родючі, із лужним складом. Рослини добре реагують на внесення добрив. З осені бажано вносити органіку під оранку. Найкращими попередниками для культури будуть огірки, помідори, картопля, буряк столовий, бобові. Слід уникати ділянок після рослин родини капустяних, оскільки вони можуть пошкоджуватись однаковими хворобами та шкідниками.
Для отримання максимально ранньої продукції та однорідних посадок кольрабі частіше спочатку вирощують розсадою. Насіння на розсаду висівають у кінці квітня. Касети набивають ґрунтовою сумішшю, яка має бути збалансованою поживними речовинами, добре зволожують. Після посіву вкривають плівкою, яку слід зняти одразу після появи сіянців, які з’являються вже на 5–6 добу. З появою першого справжнього листка розсаду пікірують у більші ємності по 6–8 см діаметром, присипаючи рослини землею до сім’ядольних листочків. Перед висадкою у відкритий ґрунт розсаду необхідно загартувати. Для цього протягом 10–14 діб ємності виносять на відкрите повітря з більш низькою температурою, поступово збільшуючи період їхнього перебування. При досягненні саджанцями висоти 12 см можна провести їх висадку у відкритий ґрунт. Рекомендована схема посадки рослин 20–30 см із міжряддям 45–60 см.
Розсаду кольрабі не можна сильно заглиблювати. В цьому випадку затримується формування стебла, іноді рослини можуть навіть зацвісти. У правильно висаджених рослин коріння знаходиться біля самої поверхні землі і лише злегка присипані. Ділянки бажано вкрити білим агроволокном для зменшення ризику пошкодження молодих рослин капустяними блішками, капустяним клопом чи гусенями.
Стебло формується в фазі 7–8 листків. Розростається рослина дуже швидко. Протягом всього періоду вегетації ґрунт в міжряддях слід глибоко рихлити, це допомагає отримати більш соковиті і ніжні стебла. Рослини двічі підживлюють рідкими добривами. Урожай збирають при досягненні діаметра стебла 7–8 см, максимально – 10 см. Масово збирають восени, не чекаючи заморозків. Рослини висмикують із корінням, листя зрізують.
Кольрабі добре зберігатиметься в холодильнику протягом 1 тижня або протягом одного-двох місяців у холодному вологому місці. Для тривалого зберігання урожай складають в підвал та присипають піском. Температура повинна бути на рівні 0–1 °С і відносній вологості повітря 90–95%. Кольрабі можна також заморозити.
Кольрабі потребує рівномірної подачі вологи, щоб мати змогу утворювати гарні стебла. При нестачі вологи стебла розтріскуються і грубіють. Бажано провести мульчування міжрядь компостом або подрібненою корою. Такий прийом зберігає поверхню ґрунту вологою, а також уберігає від бур’янів.
Кольрабі споживають у сирому вигляді, використовують для приготування страв. Очищений сирий овоч кольрабі на смак нагадує солодке яблуко у поєднанні із ріпою. Деякі поціновувачі порівнюють його із серцевиною капусти головчастої або дуже солодкою ріпою чи селерою. Зазвичай кольрабі відварюють у солоній воді або тушкують із м’ясом та рисом, додають до салатів чи смажать.

Г. В. МОЗГОВСЬКА,
кандидат сільськогосподарських наук.

Поділися:

Добавить комментарий