Компот із черешні

Компот із черешні

Плоди черешні високо цінуються за приємний солодкий смак. Вони містять органічні кислоти, цукри (фруктоза, глюкоза), вітаміни C, A, B1, B2, E, PP, мікроелементи (залізо, йод), макроелементи (калій, кальцій, магній і т. д.).
Терміни дозрівання плодів черешні можуть сильно відрізнятися в залежності від сорту й місцевості. За формою вони бувають овальні, кулясті й навіть серцеподібні, а за кольором – від світло-жовтих (майже білих) до темно-червоних (майже чорних).

Солодкий

Для сиропу: на 3 літри води – 1,5 склянки цукру.
Спочатку підготуйте черешні (червоні м’ясисті солодкі) – переберіть, відбракувавши пошкоджені, помийте й залиште до повного стікання води. Потім наповніть черешнями стерилізовані банки, залийте окропом до самого верху, накрийте кришкою і дайте настоятися 15 хвилин.
Злийте воду з банок у каструлю, додайте цукор і варіть до повного його розчинення. Потім залийте сироп у банки з черешнею, закатайте, переверніть догори дном і закутайте товстим рушником.

Пряний

3 кілограми стиглих червоних черешень, 4 склянки винного оцту, 750 грамів цукру, паличка корицi, 2 лавровi листочки, 0,5 склянки кип’яченої води.
Черешнi помийте й викладіть на сито, щоб добре стекли. За цей час закип’ятіть воду з приправами, влийте оцет i знову доведіть до кипіння.
Сімсотграмові банки заповніть черешнями, залийте гарячим маринадом. Пастеризуйте 15 хвилин, пiсля чого закатайте кришками й зберiгайте в сухому прохолодному мiсцi.

Ароматний

Для сиропу: на 1 літр води – 2 склянки цукру.
Для цього компоту більше підійдуть ягоди жовтих сортів черешні. Простерилізовані сухі банки заповніть черешнями на третину. Залийте в банки гарячий сироп так, щоб він потік через верх. Відразу ж закупорте банки, переверніть і накрийте чимось теплим. Нехай банки повністю охолонуть.
За такої обробки плоди збережуть смак свіжих.

Натуральний

Видаліть із чорних черешень кісточки. Складіть черешні в емальовану миску. Поставте її на каструлю з киплячою водою, тобто на водяну баню.
Тримайте черешню на водяній бані, поки ягоди повністю не зануряться в сік, який вони пустять під впливом нагрівання. Потім миску з черешнею відставте, накрийте харчовою плівкою і почекайте, щоб маса трохи охолола. Готовий компот розлийте в підготовані банки й закатайте.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий