Плоди черешні високо цінуються за приємний солодкий смак. Вони містять органічні кислоти, цукри (фруктоза, глюкоза), вітаміни C, A, B1, B2, E, PP, мікроелементи (залізо, йод), макроелементи (калій, кальцій, магній і т. д.).
Терміни дозрівання плодів черешні можуть сильно відрізнятися в залежності від сорту й місцевості. За формою вони бувають овальні, кулясті й навіть серцеподібні, а за кольором – від світло-жовтих (майже білих) до темно-червоних (майже чорних).
Солодкий
Для сиропу: на 3 літри води – 1,5 склянки цукру.
Спочатку підготуйте черешні (червоні м’ясисті солодкі) – переберіть, відбракувавши пошкоджені, помийте й залиште до повного стікання води. Потім наповніть черешнями стерилізовані банки, залийте окропом до самого верху, накрийте кришкою і дайте настоятися 15 хвилин.
Злийте воду з банок у каструлю, додайте цукор і варіть до повного його розчинення. Потім залийте сироп у банки з черешнею, закатайте, переверніть догори дном і закутайте товстим рушником.
Пряний
3 кілограми стиглих червоних черешень, 4 склянки винного оцту, 750 грамів цукру, паличка корицi, 2 лавровi листочки, 0,5 склянки кип’яченої води.
Черешнi помийте й викладіть на сито, щоб добре стекли. За цей час закип’ятіть воду з приправами, влийте оцет i знову доведіть до кипіння.
Сімсотграмові банки заповніть черешнями, залийте гарячим маринадом. Пастеризуйте 15 хвилин, пiсля чого закатайте кришками й зберiгайте в сухому прохолодному мiсцi.
Ароматний
Для сиропу: на 1 літр води – 2 склянки цукру.
Для цього компоту більше підійдуть ягоди жовтих сортів черешні. Простерилізовані сухі банки заповніть черешнями на третину. Залийте в банки гарячий сироп так, щоб він потік через верх. Відразу ж закупорте банки, переверніть і накрийте чимось теплим. Нехай банки повністю охолонуть.
За такої обробки плоди збережуть смак свіжих.
Натуральний
Видаліть із чорних черешень кісточки. Складіть черешні в емальовану миску. Поставте її на каструлю з киплячою водою, тобто на водяну баню.
Тримайте черешню на водяній бані, поки ягоди повністю не зануряться в сік, який вони пустять під впливом нагрівання. Потім миску з черешнею відставте, накрийте харчовою плівкою і почекайте, щоб маса трохи охолола. Готовий компот розлийте в підготовані банки й закатайте.