Компоти з яблук і груш

Компоти з яблук і груш

Якщо вдома є маленькі ласуни, які не уявляють жодного свого дня без солодощів, матусям бажано потурбуватися про заготовки з фруктів. Просочені солодким сиропом яблучка й грушки, запашний компот – чудова альтернатива магазинним десертам і напоям.

Яблука з присмаком ванілі

На 1 кілограм яблук – 1 літр води, 300 грамів цукру, ваніль на кінчику ножа.
Яблука вибирайте невеликого розміру, без будь-яких пошкоджень і плям. Плоди мають бути кисло-солодкими, достатньо соковитими й не перестиглими. Кожне яблуко наколіть у кількох місцях зубочисткою, щоб у процесі приготування шкірка не тріснула.
Із води й цукру зваріть сироп, процідіть, додайте ваніль і знову доведіть до кипіння. Заповніть літрові банки яблуками по плічка, залийте сиропом. Стерилізуйте в киплячій воді протягом 25 хвилин. Закатайте, переверніть.

Яблука в сиропі половинками

На 1 кілограм яблук – 1 літр води, 250 – 300 грамів цукру.
Яблука розріжте на половинки. Ложкою видаліть серцевину, за бажанням очистіть від шкірки. Підготовлені половинки яблук укладіть у друшляк і занурте в каструлю з киплячою водою на 2 – 3 хвилини, потім відразу – на кілька секунд у холодну воду.
Укладіть яблука в ошпарені банки до плічок і залийте киплячим сиропом із води та цукру до краю горлечка. Через 3 хвилини злийте, знову закип’ятіть і залийте в банки. Витримайте 3 хвилини, закип’ятіть сироп утретє і залийте яблука так, щоб він пролився через край горлечка. Закатайте, переверніть.

Груші ціленькі

1,5 – 2 кілограми груш, 2 літри води, 400 грамів цукру, 0,5 чайної ложки лимонної кислоти.
Наповніть грушами трилітрову банку, щоб визначити, скільки плодів вміститься в підготовлений для консервування посуд. Перекладіть груші в каструлю, засипте цукром, залийте водою і поставте на вогонь. Коли вода почне закипати, перекладіть груші в стерилізовану банку, додайте лимонну кислоту й залийте киплячим сиропом. Закатайте. Переверніть банку догори дном і вкутайте до повного охолодження.

Груші шматочками

2 кілограми груш твердих сортів, 5 літрів води, 0,5 кілограма цукру, 4 грами лимонної кислоти, третина чайної ложки ванільного цукру.
Зваріть сироп із води, цукру, лимонної кислоти й ванільного цукру. В киплячий сироп покладіть нарізані на шматочки груші, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть протягом 10 хвилин.
Наповніть шматочками груш літрові банки по плічка. Сироп процідіть, доведіть до кипіння і залийте в банки. Стерилізуйте протягом 20 хвилин. Закатайте.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий