Яких курей-несучок залишити на зиму, а яких пустити на м’ясо? Таке питання частенько непокоїть господарів-початківців. Адже буває, що несуться лише з десяток курочок із тридцяти. Решта тільки дорогі корми переводять. Птахівники-професіонали «експлуатують» несучок не більше року. Далі продуктивність птиці падає, й утримувати її просто нерентабельно. У домашніх господарствах здебільшого несучок тримають «до останнього яйця». А це неправильно і неекономно.Починати треба насамперед із відбору молодняку.
Відбирають курей 18–20-тижневого віку, віддаючи перевагу тим, які мають правильну будову тіла, щільне оперення, яскраво-червоні сережки і гребінь, жовте забарвлення ніг і дзьоба, рівний кіль грудної кістки, рівну й широку спину, м’який живіт, велику вологу клоаку, тонку, м’яку й еластичну шкіру. Для одержання інкубаційних яєць на 10–12 курочок залишають одного півня. Якщо ж яйця використовуватимуть для харчових цілей, півні взагалі не потрібні. На несучість вони жодним чином не впливають, а незапліднені яйця до того ж довше зберігаються.
Безперечно, породистих яйценосів, що знизили яйцевіддачу лише на 20 відсотків, можна залишати і на другий рік. Цих несучок називають переярками, вони продовжують нестися, лише дещо відстаючи від молодих курочок. Особливо цінна їх присутність у пташнику в той період, коли підрощені курочки ще не почали нестися. А ось залишати переярок на третій сезон недоцільно.
Якщо ж із тих чи інших причин ви все-таки залишаєте трирічних курочок, варто визначити, яка з них несеться краще і на вигляд міцніша та здоровіша. Для такого «конкурсного відбору» знадобляться час і ваша спостережливість.
Як ви помітили, деякі з несучок мають досить непривабливий вигляд – це вони линяють. І давно, ще з середини літа. Відразу вибраковуйте таких. Хороша несучка починає линяти лише на початку осені, цей період триває один-два місяці. Найкращі з несучок навіть у період линьки не припиняють яйцекладку, а лише ненадовго її дещо знижують. Перелинявши й отримуючи збалансовані корми, знаходячись у теплому пташнику, така курка і наступного року здатна встановлювати рекорди яйценосності. Після линьки хороша несучка не одразу матиме гарний вигляд, для цього знадобиться час. Зате «фігура» у неї правильна: широка довга спина, гребінь і сережки яскраві й теплі – рука відчуває одразу.
Бабусі в селах часто «щупають» своїх несучок. Особливо перед тим, як пустити на борщ. Якщо не нащупають яйце, то бути курці в каструлі чи горщику.
Відбираючи курей на плем’я, варто поспостерігати за пташиним гуртом, бажано щодня прощупувати живіт несучок перед яйцекладкою (рано вранці) на наявність яйця. І записувати, не надіючись на пам‘ять. Так «тестуйте» несучок протягом тижня, і з попередньо відібраних виберіть найкращих. Навіть якщо з трьох десятків курей у вас в результаті залишиться лише половина, будьте впевнені, що вони дадуть стільки ж яєць, скільки давали три десятки. Потім підрахуйте, скільки можна зекономити на кормах. Це саме ті гроші, які ви зможете навесні використати на оновлення стада, придбання десятка підрощених ремонтних курочок для відновлення гурту.
А восени – знову відбір «на конкурсній основі».
(За матеріалами видання
«Сільські новини»).