У записничку кожної господині є сімейний рецепт консервування помідорів, занотований зі слів мами чи бабусі. Банки з яскравими соковитими плодами традиційно займають чи не головну полицю в наших погребах. Секрет незмінної популярності помідорів – у їхньому чудовому кисло-солодкому смаку, який відмінно поєднується з більшістю других страв.
Класичні
1, 5 кілограма помідорів, 1, 5 літра води, 100 грамів цукру, 2 столові ложки солі, 8 гілочок петрушки, 8 парасольок кропу, 2 столові ложки оцту, 4 зубці часнику, 2 лаврові листки, 4 бутони гвоздики, 10 горошин чорного перцю.
На дно трилітрової банки викладіть половину петрушки, кропу та часнику. Додайте перець, гвоздику, лаврове листя. Укладіть помідори. Зверху покладіть другу половину зелені та часнику. Залийте окропом і залиште на 20 хвилин під кришкою.
Потім злийте рідину до каструлі. Додайте цукор, сіль та оцет і ретельно перемішайте. Доведіть до кипіння і залийте помідори у банці вдруге. Закатайте банку кришкою, переверніть та вкутайте ковдрою.
Солодкі
1,5 – 2 кілограми помідорів, 1, 5 літра води, 200 грамів цукру, 1, 5 столові ложки солі, 100 мілілітрів оцту, 2 лаврові листки, 1 листок хрону, 1 парасолька кропу, 5 горошин чорного перцю.
Щільно вкладіть помідори в банку. Залийте гарячою водою і дайте настоятися протягом 20 хвилин. Злийте рідину в каструлю, додайте лаврове листя, кріп, хрін, перець, цукор та сіль. Варіть 5 хвилин після закипання.
Злийте рідину через друшляк, щоб відокремити зелень. Додайте оцет, ретельно перемішайте. Залийте помідори маринадом і закатайте банку кришкою.
Порізані часточками
2 кілограми помідорів, 1, 5 літра води, 3 столові ложки оцту, 10 столових ложок цукру, 3 столові ложки солі, 6 зубців часнику, 5 лаврових листків, 6 бутонів гвоздики, 10 горошин чорного перцю, 3 столові ложки олії, 1 цибулина, віхтик кропу.
На дно банки покладіть зелень, часник, порізану кільцями цибулю, спеції і прянощі, полийте олією. Щільно вкладіть помідори.
До води додайте сіль і цукор, доведіть до кипіння, варіть кілька хвилин. Влийте оцет. Залийте помідори маринадом. Закатайте і переверніть.
У власному сокові
3 кілограми дрібних помідорів, 2 кілограми крупних помідорів, 2 столові ложки (з гіркою) солі, 2 столові ложки цукру, щіпка кориці.
Дрібні помідори в кількох місцях проколіть голкою, щільно поскладайте в літрові банки. Великі помідори поріжте часточками і нагрійте в емальованій каструлі під кришкою, не доводячи до кипіння.
Гарячу помідорну масу протріть через сито, щоб вийшов томатний сік. Розчиніть у ньому сіль і цукор. Додайте щіпку кориці.
Закип’ятіть сік, зніміть утворену піну. Залийте киплячим соком помідори в банках. Стерилізуйте 8 – 9 хвилин. Закатайте. Переверніть. Укутайте до охолодження.
Із горілкою
2 кілограми помідорів, 1, 5 літра води, 2 столові ложки солі, 4 столові ложки цукру, 3 лаврові листки, 5 бутонів гвоздики, щіпка меленого червоного пекучого перцю, 2 зубці часнику, 5 вишневих чи дубових листків, 10 горошин чорного перцю, 1 столова ложка оцту, 1 столова ложка горілки.
Кожен помідор проколіть зубочисткою у ділянці плодоніжки. На дно трилітрової банки покладіть усі прянощі, укладіть помідори, залийте киплячою водою і залиште на 10 хвилин.
Потім злийте воду з банки, додайте в неї сіль і цукор, закип’ятіть. У банку з помідорами влийте оцет і горілку, залийте киплячим розсолом. Закатайте, переверніть банки догори дном, укутайте ковдрою і залиште на добу.
Мариновані помідори чері
На півлітрову банку: помідори чері, 4 горошини чорного перцю, 1, 5 столової ложки французької гірчиці в зернах, 2 зубці часнику, 4 чайні ложки цукру, 1 чайна ложка оцту, 2 бутони гвоздики, пів невеликої цибулини, по 1 гілочці кропу і петрушки.
На дно банки викладіть зелень, подрібнену кільцями цибулю і порізаний пластинами часник, перець горошком. Помідори попроколюйте зубочисткою і щільно укладіть у банки. Додайте сіль, цукор і гірчицю, залийте окропом по «плічка». Стерилізуйте банки з помідорами протягом 25 хвилин. Закатайте, переверніть, укутайте, залиште до повного охолодження.