Корисні стручки

Корисні стручки

«Використовую стулки квасолі для лікування цукрового діабету. Чи можна вживати їх при гіпертонії?»
Ю.С.БОНДАР.

Для лікування використовують стулки квасолі – лушпиння, стручки, стиглі пожовтілі оплодні.
Оплодні містять бетаїн, аргінін, лізин, триптофан, тирозин, лейцин, аспарагін, холін, геміцелюлозу (45–50%) та макро- і мікроелементи (кремній, мідь, кобальт, нікель). У стиглому насінні (зерні) є білок (20–30%), вуглеводи (50–60%), жири (до 3,6%), клітковина, вітаміни групи В, аскорбінова кислота, калій, фосфор, мідь, цинк тощо.
Препарати з квасолевого лушпиння мають дермотонічні, сечогінні, антибіотичні та гіпоглікемічні властивості й використовуються для лікування хронічних дерматозів, гіпертонії, ревматизму, запалень нирок, легких форм цукрового діабету та набряків, спричинюваних захворюваннями нирок.
Страви з квасолі (особливо у вигляді пюре) корисно вживати при гіпоцидних гастритах, атеросклерозі й порушеннях ритму серцевої діяльності.
Внутрішньо вживають відвар стулок квасолі (15–20 г подрібненого сухого лушпиння на літр води, кип’ятять 3–4 години). Добова доза – 500 мл, пити ковтками.
При сечових каменях суміш квасолевого лушпиння, листя чорниці звичайної, квіток терну звичайного, трави деревію звичайного, хвоща польового та звіробою звичайного у співвідношенні 3:3:3:3:6:6 готують як настій (столова ложка на склянку холодної води, настоюють 6 годин, доводять до кипіння) і вживають протягом дня склянку за кілька разів.
При цукровому діабеті: суміш стулок квасолі, листя чорниці, соломи вівса звичайного і сім’я льону звичайного у співвідношенні 2:2:2:1 готують як відвар (3 столові ложки на 3 склянки окропу, варити 20 хв) і п’ють по 3 столові ложки тричі на день.
Суміш листя чорниці звичайної і кропиви дводомної, квасолевого лушпиння і коріння кульбаби лікарської у співвідношенні 1:1:1:1 готують як відвар (столова ложка на склянку окропу, варять 20 хвилин, настоюють 20 хвилин, проціджують) і приймають по склянці 3–4 рази на день перед їдою.
Суміш стулок квасолі, листя м’яти перцевої та кукурудзяних стовпчиків з приймочками у співвідношенні 7:1:2 готують як настій (3 столові ложки на 3 склянки окропу, варять 5–7 хвилин, настоюють 10 хвилин, проціджують) і приймають по півсклянки тричі на день.
Суміш квасолевого лушпиння, коренів лопуха справжнього й листя чорниці звичайної у співвідношенні 1:1:1 готують як настій (60 г на літр води, настоюють 12 годин, кип’ятять 5 хвилин, настоюють ще годину, проціджують) і приймають по три чверті склянки 5 разів на день через 30 хвилин після їди.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий