Інформаційний кур’єр

Користь темного шоколаду

Давно відомо, що поліфеноли, які містяться в какао, допомагають організму боротися із запаленням, знижувати тиск і покращувати настрій. Нещодавно вчені заявили, що чорний шоколад здатний також регулювати рівень цукру у крові, – пише hospodar.uа.
Нове дослідження показало, що у людей, які вживають приблизно 30 г темного шоколаду щодня, ризик розвитку діабету другого типу знижено на 21% порівняно з тими, хто уникає цього продукту.
Провідний дослідник, доктор Ці Сан із Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, зазначив, що такий ефект став несподіваним відкриттям.
Дані для дослідження збирали у 192000 дорослих, які роками документували свої харчові звички, включно зі споживанням шоколаду. Результати опубліковані в The British Medical Journal. Цікаво, що любителі молочного шоколаду, багатого цукром, не продемонстрували зниження ризику діабету, а навпаки – частіше набирали вагу, що збільшує ймовірність хвороби. Однак вживання темного шоколаду не призводило до збільшення маси тіла.
Давні дослідження також підтверджують, що сполуки в какао корисні для серця. Наприклад, дані журналу Heart вказують на те, що споживачі шоколаду мають менший ризик серцево-судинних захворювань. Вчені пов’язують це з флаванолами – рослинними речовинами з какао-бобів, які стимулюють вироблення оксиду азоту, що розширює судини і сприяє зниженню тиску.
«Розширення судин – ключовий механізм зниження тиску», – пояснює докторка Джоанн Менсон. Вона вивчала добавки на основі какао і брала участь у дослідженнях про зв’язок шоколаду і діабету.
Раніше дослідження показали, що темний шоколад покращує чутливість до інсуліну, яка впливає на здатність клітин регулювати рівень цукру в крові. Темний шоколад містить більше какао, ніж молочний, а флаваноли, такі як епікатехіни, відомі своїми антиоксидантними властивостями.
Дослідник Джеффрі Тессем з Університету Брігама Янга наголосив, що продукти з епікатехінами корисні в разі діабету 2 типу і метаболічного синдрому. Його команда виявила, що ці речовини стимулюють бета-клітини – ключові для вироблення інсуліну. У лабораторних експериментах вони продемонстрували, що епікатехіни посилюють здатність клітин виводити цукор із крові. Однак ще належить з’ясувати, чи працює цей механізм в організмі людини.
Вчені також попереджають, що любителі чорного шоколаду могли вести здоровий спосіб життя загалом, що могло вплинути на результати дослідження. Важливо пам’ятати, що користь шоколаду проявляється тільки при помірному вживанні. Експерти рекомендують обмежуватися однією унцією (приблизно 30 г) темного шоколаду на день, щоб отримати позитивний ефект без ризику переїдання.

Поділися:

Добавить комментарий