Ковбаски з великоднього кошика

Ковбаски з великоднього кошика

У жодному магазині не купиш такої ковбаски, яку готують господарі вдома. Здавна печена домашня ковбаса вважається традиційною у щедрому великодньому кошику.

Гостра

1 кілограм жирної свинини, 0,5 кілограма яловичини, 6 зубців часнику, чорний мелений перець, сіль за смаком. Очищені кишки-оболонки.
Відмочені в солоній воді й очищені від слизу (тупим боком ножа) кишки поріжте на шматки довжиною 40 – 50 сантиметрів.
Пропустіть м’ясо та часник через м’ясорубку. Додайте спеції. Потім зніміть із м’ясорубки решітку і ніж, прилаштуйте спеціальну насадку-трубочку для приготування ковбас. Наповніть фаршем підготовлені кишки й зав’яжіть з обох боків кулінарною ниткою.
Якщо згаданої насадки у вас немає, можна скористатися обрізаною пластиковою пляшкою (верхньою частиною). Просто надіньте на горлечко саморобного пристосування кишку-оболонку й через ширшу частину пляшки наповніть її фаршем.
Щоб ковбаски не полопались під дією високої температури під час приготування, проколіть заготовки в кількох місцях зубочисткою. Запікайте в духовці до рум’яного кольору. За бажанням можна скористатися кулінарним рукавом.

Соковита

2 кілограми яловичини, 2 кілограми свинини, 1 кілограм сала, 10 – 15 зубків часнику, 1 чайна ложка меленого чорного перцю, 0,5 чайної ложки меленого коріандру, дрібка меленого лаврового листя, 350 мілілітрів кип’яченої води, сіль за смаком. Підготовлені кишки.
М’ясо очистіть від плівок і прожилок, разом із салом наріжте дрібними шматочками. Часник пропустіть через прес. Додайте до фаршу спеції за смаком, добре перемішайте. Наприкінці влийте охолоджену кип’ячену воду, щоб маса стала м’якішою і соковитішою.
Начиніть ковбаси, зав’яжіть нитками з обох країв і залиште в прохолодному місці на кілька годин. Згорніть ковбаси у вигляді спіралі, зафіксуйте цю форму нитками. Проколіть вироби в кількох місцях голкою.
Спочатку приваріть ковбасу у воді на малому вогні 3 – 5 хвилин після закипання, а потім запечіть у духовці до золотавого відтінку.

Пікантна

1,5 кілограма свинячого окосту (стегнова частина), 1 кілограм свинячої лопатки, 0,5 кілограма пузини, 250 мілілітрів дуже холодної води, 1 часничина, 1 чайна ложка чорного меленого перцю, 1 чайна ложка меленого духмяного перцю, 1 чайна ложка меленого коріандру, 2 столові ложки гірчиці в зернах, 1 столова ложка цукру, 30 грамів солі.
Окіст поріжте великим кубиком (1,5 на 2 см). Лопатку й пузину перемеліть на м’ясорубці з більшими отворами. Усю свинину змішайте. Додайте приправи (попередньо змішані разом), подрібнений часник.
М’ясо з приправами перемішуйте руками протягом 8 хвилин, підливаючи порціями воду, щоб маса стала більш клейкою. Накрийте посудину з фаршем кришкою чи затягніть харчовою плівкою і поставте в холодильник на 24 години для маринування.
Потім начиніть ковбаси, але не надто щільно. Проколіть в кількох місцях шпилькою і запечіть у духовці при температурі 180°С. З готової ковбаси при проколюванні повинен витікати прозорий сік.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий