Крашанка: барвистий символ життя

Крашанка: барвистий символ життя

Найкраще вибрати для фарбування яйця з білою шкаралупою. Їх досить легко перетворити на крашанки яскравих кольорів. Яйця із бежевою шкаралупою погано піддаються фарбуванню у світлі тони – колір виходить менш насиченим, зате темні барви набувають на такій поверхні ефекту оксамиту.

Найпростіший спосіб створення крашанок пропонують виробники харчових барвників. Достатньо занурити попередньо зварені яйця у розчин барвника (з додаванням оцту) на кілька хвилин – і звичайне яйце заграє червоним, жовтим, помаранчевим чи іншим кольором. Головне – діяти за інструкцією, вміщеною на упаковці товару.
Щоб барвник не просочився під шкаралупу, ні на сирому, ні на готовому яйці не повинно бути жодних тріщинок. Запобігти їх появі під час варіння допоможе додавання у воду солі – 1 столова ложка на 2 літри води.
Противники використання магазинних барвників зазвичай надають перевагу народним способам фарбування яєць у відварах із природної сировини. Найчастіше застосовують лушпиння цибулі. Дві склянки цибулиння заливають двома літрами води і варять на слабкому вогні близько години. Остиглий відвар проціджують. Потім у ньому варять яйця. Залежно від того, скільки хвилин вони варитимуться, палітра забарвлення може бути різною. Можна отримати і золотаві, і червоні, бордові, коричневі крашанки.
За допомогою сушеної ромашки чи молодого листя берези наші прапрабабусі надавали великоднім яйцям жовтого кольору. В першому випадку яйця варили у міцному відварі ромашки до готовності, а в другому – зварені яйця витримували у березовому відварі протягом кількох годин.
Здавна для фарбування великодніх яєць стає у пригоді столовий буряк. Добрий результат дає як настій, так і відвар на основі яскравого овочу.
Для приготування настою буряк середнього розміру труть на крупній тертці, заливають 300 мілілітрами води, додають 2 столові ложки оцту й витримують 30 хвилин. У готовий барвник яйця занурюють на 10 – 15 хвилин. Крашанки набувають ніжного рожевого відтінку.
Щоб приготувати відвар із буряка, натертий овоч заливають водою так, щоб вона ледве його покривала, потім додають 2 столові ложки оцту. Кип’ятять 5 хвилин на слабкому вогні, проціджують. У відвар занурюють попередньо зварені яйця і тримають 10 – 15 хвилин. Після такої процедури шкаралупа стає рожевою, із бузковим відтінком.

Поділися:

Добавить комментарий