“З Алтайського краю, де в лісах росте журавлина, я не так давно привезла кілька саджанців цієї цілющої ягоди. Посадила, полила, й молоді рослини почали добре розвиватися. Але зимою майже всі мої саджанці загинули. Дуже шкода, але, мабуть, цій північній культурі не підійшов наш клімат…”
Надія Кулішенко.
м. Кременчук.
Справді, в наших краях журавлина – це екзот і потребує особливого до себе ставлення. Наприклад, щоб рослини не замерзли, їх укривають мульчею. А журавлина зимує майже без втрат у “крижаному полоні”. Робиться все дуже просто: на початку зими грядку з журавлиною заливають водою до утворення міцної крижаної кірки. Першу порцію води на ділянку з північною ягодою заливають водою і залишають промерзати. Товщина першого крижаного шару має бути приблизно 2 см. На цьому зупинятися не слід – ллємо ще воду, знову чекаємо, доки вона не перетвориться на кригу. Так робимо до тих пір, доки рослини повністю не скує крига. Навесні крига розтане, й рослини від неї звільняться.
Цей доволі незвичний агроприйом дає змогу захистити рослини від сніжної плісняви.