Крупинки досвіду, або Мої правила вирощування баклажанів

Крупинки досвіду, або Мої правила вирощування баклажанів

З дитинства любила поратися на городі, разом з батьками вирощувати різні овочі, а потім їх консервувати. Капуста, картопля та помідори завжди були нашою улюбленою їжею взимку. Пізніше почали солити на зиму баклажани, але вирощувати їх самостійно не виходило, доводилося купляти на ринку. Коли я вже створила власну родину, то також частенько купувала для своїх синенькі і готувала смачні страви. Але одного разу син ними отруївся. Така неприємна подія стимулювала вирощувати баклажани власноручно. Шляхом проб і помилок написала власні правила для цієї примхливої культури. Можливо, комусь вони стануть у пригоді.
1. Посівом займаюся в кінці лютого, відразу сію або в стаканчики, або в широкі лотки, щоб потім не довелося проривати і пікірувати. Баклажани, як і перець, цього не люблять.
2. У квітні починаю гартувати розсаду – виносити її на веранду спочатку на 30 хв. Потім залежно від погоди залишаю на довший термін. Рослини треба загартовувати не менше двох тижнів. Пересаджую у грунт в кінці травня, коли мине загроза заморозків. За день до висаджування розсаду замочую у протруювачі та стимуляторі росту, бо інакше жуки всього за день можуть знищити всю розсаду. Більше синенькі не удобрюю.
3. При висаджуванні на грядку дотримуюся сівозміни, щоб торік на цьому місці не росли картопля, фізаліс або помідори, бо у цих культур спільні захворювання. Баклажани полюбляють сонячні місця, які добре провітрюються. Але якщо травень надто спекотний, молоді ростки краще притіняти. Також для кращого провітрювання розсаду краще не загущувати, садити в шаховому порядку або в два рядки.
4. Для баклажанів краще передбачати куліси з пряних рослин, щоб колорадські жуки не надто швидко їх знаходили. Підійдуть кріп, морква, коріандр чи петрушка. Також з цією метою не саджаю біля них картоплю або томати.
5. Молоді рослинки не люблять холодної погоди, і при падінні температури затримуються у рості. Тому якщо синоптики передали про похолодання, над ними потрібно накинути агроволокно.
6. Баклажани не терплять надто удобрених гноєм ділянок. Від надлишку азоту вони «жирують», а плоди зав’язуються погано.
7. Синенькі погано переносять засуху, але найбільше їх «нервує» нерівномірна вологість. Тимчасове перезволоження, як і пересушування, призводять до «здерев’яніння стебла» і зниження врожаю. На чорноземах, після кожного дощу, потрібно руйнувати грунтову кірку.
8. Щоб збільшити урожайність, не залишайте на стеблах старих плодів. Краще зривайте їх недостиглими. У прохолодному місці вони можуть зберігатися до тижня.

Інна Головко.
м. Кременчук.
Записала Юлія Хоменко.

Поділися:

Добавить комментарий