Кухонний арсенал: різновиди сучасних сковорідок

Кухонний арсенал: різновиди сучасних сковорідок

Сьогодні труднощі вибору обумовлюються не дефіцитом, а навпаки – величезним асортиментом кухонного начиння. Навіть досвідчена господиня, опиняючись у супермаркеті перед довгою полицею з численними сковорідками, може розгубитися і зробити неправильний вибір. Легка чи важка, чавунна чи з нержавійки, з керамічним чи тефлоновим покриттям? А кришка обов’язкова? А ручка повинна зніматися?

Чавунна класика. Господині старшого покоління переконані, що чавунна сковорода ідеальна для приготування продуктів, яким потрібна тривала термічна обробка. Чавун добре проводить тепло, тому може нагріватися дуже сильно. Разом із тим продукти на такій сковороді не пригоряють. Відбувається це завдяки тому, що чавун – досить пористий метал, і під час смаження на внутрішній поверхні сковорідки утворюється «антипригарне покриття» природного походження – жирова плівка.
Перевага чавунної сковороди також у тому, що вона не боїться кислоти – оцет, вино чи лимонний сік не завдадуть їй жодної шкоди. Чого не скажеш про миючі засоби, які знежирюють поверхню і таким чином знищують її антипригарний захист. В ідеалі чавунну сковороду взагалі краще не мити, а лише протирати паперовою серветкою.
Щоб така сковорода прослужила довгі роки, її треба оберігати від залишків води. Слідкуйте, щоб вона завжди була сухою і не зберігайте в ній їжу. І ще – чавун крихкий: незважаючи на свою вагу, він може тріснути від сильного удару.
Легкість алюмінію. Сковорідка з алюмінію найлегша серед своїх «посестер» за вагою, однак досить незручна в експлуатації. Справа в тому, що тонке дно з алюмінію дуже реагує на перегрів і швидко змінює форму. До того ж алюміній «не любить» контактувати з будь-якими кислими продуктами.
Якщо ви все-таки зупинили вибір на такій сковорідці, купіть литу, з потовщеним дном (не менше 6 мм) і товстими стінками. Дешева штампована сковорода з тонким дном може використовуватися тільки на газовій плиті. На електричній температура нагріву значно вища, тож алюмінієвий посуд довго не прослужить.
Литі алюмінієві сковороди універсальні: в них рекомендують і смажити, і тушкувати, оскільки вони дуже швидко нагріваються і довго утримують тепло. У більшості випадків визначити тип сковороди можна за вагою: легка – штампована, важка – лита.
Блиск нержавійки. Сковорода з нержавіючої сталі – варіант для любителів здорової їжі, адже нержавійка виплавляється таким чином, що більше ні з якими матеріалами взагалі не взаємодіє. Тому продукти зберігають свій смак, а в організм не потрапляють різні оксиди. Якщо правильно доглядати за сковородою, вона прослужить багато років. Найбільший недолік нержавіючої сковороди полягає в тому, що після пригорання на її поверхні залишаються темні плями, які неможливо відчистити.
Нині виробляють сковороди з багатошаровим дном, в якому між двома шарами сталі поміщається лист міді чи алюмінію. Така конструкція дозволяє рівномірно розподілити тепло по всій площині дна.
Модний тефлон. Найстрашніші вороги сковорідок із тефлоновим покриттям (особливе полімерне покриття) – металеві лопатки, ножі й виделки, які пошкоджують антипригарний шар. Для приготування їжі в такій сковороді використовуються тільки дерев’яні чи пластикові лопатки.
Пам’ятайте також, що тефлон боїться перегріву. Якщо температура досягає вище 200 градусів, то матеріал виділяє в повітря і в їжу речовини, небезпечні для здоров’я людини. Найбільший недолік сковороди з антипригарним тефлоновим покриттям – недовговічність. Максимальний термін служби такого посуду при правильній і акуратній експлуатації – лише п’ять років.
Екологічність кераміки. При виготовленні сковорідки з керамічним покриттям на металеву основу наноситься нанокомпозитний матеріал – титано-кераміка. Таке поєднання надає виробу антипригарні властивості.
Найбільший плюс сковороди цього виду – довговічність. Навіть якщо їжа в ній згоріла, посуд від цього не постраждає. Ще одна перевага керамічного покриття – екологічність. На відміну від летючого полімеру тефлону кераміка з поверхні посуду нікуди не зникне і шкідливих речовин виділяти не буде.
Утім пам’ятайте, що керамічне покриття боїться різких перепадів температур, тому не готуйте на такій сковороді заморожені продукти, не підливайте занадто холодну рідину під час тушкування. Покриття від різких коливань температури потріскається.
Щодо лопаточок, то використання металевого чи пластикового начиння при приготуванні їжі в керамічній сковороді в кожному окремому випадку визначає виробник в інструкції із застосування. Тому, якщо уважно і ретельно дотримуватись рекомендацій, ця сковорода надовго стане помічницею на вашій кухні.
(За матеріалами інтернет-сайта 1000sekretov.net).

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий