Квітень щедрий на роботу

Квітень щедрий на роботу

Якщо березень можна назвати місяцем підготовки до роботи на городі, то в квітні ця робота вже кипить. Багато умов диктують цьогорічна затяжна весна і мінлива погода. Але навіть значні температурні коливання не зупинять весну.

На перше місце – розсаду

Городники у квітні загартовують розсаду помідорів, перцю, баклажанів… Для цього знімаємо ящики з теплих підвіконь і виносимо на засклений балкон (або веранду в приватному будинку). На ніч розсаду слід заносити в кімнату, якщо температура на балконі знизиться до 8 градусів.
У кімнатних умовах на підвіконні сіємо на розсаду кавуни і дині. Найзручніше їх вирощувати в паперових пакетах.

На другій позиції – картопля

Настав час готувати грядки. До кінця місяця земля вже достатньо прогрівається, її пора скопати, внести добрива. Скопані з осені грядки навесні слід культивувати на глибину 10 см. У відкритий грунт, як тільки відтане земля, сіємо моркву, петрушку, салат, насіння цибулі – все те, що не боїться холоду.
Готуємо до висаджування картоплю. З вологого холодного льоху, де вона зберігалася взимку, виносимо надвір, аби позеленіли бульби і не витягувалися паростки. Багато городників ризикують садити її рано – в середині чи наприкінці квітня. У цьому випадку є свої плюси і мінуси. Враховуючи той факт, що на Полтавщині головним фактором, від якого залежить урожай картоплі, є кількість вологи у грунті, картоплю потрібно саджати рано, інакше бульбам її не вистачатиме для вдалого старту. Але закинувши в землю картоплю надто рано, ризикуємо, бо сходи можуть постраждати від весняних приморозків.

Садові роботи – на третьому місці

Квітень – це той час, коли роботи в саду починають набирати свої обороти. Одночасно з рослинами починають активізуватися і шкідники. Тому садівникам важливо не пропустити момент.
До початку розпускання бруньок потрібно провести збір і знищення зимуючих гнізд шкідників, засохлих плодів, опалого листя, провести профілактичне обприскування проти грибкових хвороб.
У квітні ще не пізно заготовити черешки для щеплення груші, яблуні, сливи, абрикоси, але тільки в тому випадку, якщо пагони добре перезимували. В першу чергу прищеплюються кісточкові культури (слива і абрикос), зерняткові можна залишити до травня.
Якщо грунт під деревами не сильно вологий, то в кінці квітня можна провести розпушування і перекопування пристовбурних кіл або смуг, провести підгодівлю мінеральними і органічними добривами. Для цих цілей найкраще підійде недорога й ефективна нітроамофоска. Добриво для підгодівлі плодових дерев і ягідних культур використовують з розрахунку 25–35 г на 1 м. Після внесення добрив пристовбурні круги слід ретельно закрити грунтом і замульчувати.
Ягідні чагарники (смородину, малину) обрізують. У смородини вирізують старі сухі гілки, малину обрізують на висоту 1–1,2 метра. Розпушують грунт навколо полуниці. Перед цим землю варто посипати дерев’яним попелом. Підживляти полуницю та суницю не потрібно. На одному місці вона може рости 3–4 роки, їй вистачає тих добрив, які були внесені під час висаджування.

За матеріалами відкритих джерел.

Добавить комментарий