Куштуючи пухку ароматну випічку, майже неможливо здогадатися, що це пісна страва. Власне швидкий у приготуванні, бюджетний десерт (без яєць, масла і молока) – справжня знахідка для домашнього чаювання.
Кавовий пиріг
250 – 300 грамів борошна, 250 мілілітрів міцної заварної кави, 1 склянка цукру, 2 столові ложки меду, 0,5 склянки волоських горіхів, жменя кураги, 1 чайна ложка соди, 5 столових ложок олії, 2 пакетики ванільного цукру, дрібка солі.
Зваріть каву й процідіть. Додайте звичайний і ванільний цукор, олію та мед. Перемішайте до повного розчинення солодких продуктів. Всипте просіяне борошно, сіль і перемішайте. За консистенцією тісто нагадуватиме магазинну сметану. Додайте підсмажені подрібнені горіхи, нарізану смужками курагу, соду й знову перемішайте.
Вилийте тісто у застелену пергаментним папером форму. Поставте в розігріту до 170°С духовку. Випікайте 40–50 хвилин. Готовий пиріг вийміть із форми й охолодіть на решітці. Перед подачею його можна посипати цукровою пудрою.
Вишневий тортик
3 склянки борошна, 2 склянки цукру, 6 столових ложок какао, по 1 склянці готової кави (будь-якої), вишневого сиропу з домашнього компоту й рафінованої олії, ванільний цукор, дрібка солі, сода, оцет.
Сухі й вологі інгредієнти змішайте в окремих посудинах. Потім з’єднайте й додайте 1 чайну ложку погашеної оцтом соди. Форму для випікання застеліть пергаментом і злегка притрусіть його какао. Вилийте тісто в форму. Випікайте в духовці при 180°С. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Зверху випічку прикрасьте вишнями з компоту.