Легкого хліба не буває

Легкого хліба не буває

«Лиха біда хліб нажити, а з хлібом можна паном жити», – стверджує народна мудрість. А вже хлібороби добре знають, що так воно і є – не буває хліба легкого. Засіялася нива, заколосилася добрими сподіваннями, аж тут сильні й затяжні липневі дощі перестаралися – перезволожили грунт, ускладнили збір урожаю, спричинили суттєве погіршення якості зерна. Тож чи будемо цьогоріч із хлібом? І яку ціну за нього доведеться платити, входячи в осінь, яка й без того обіцяє здорожчання нашого життя?

Про ситуацію на ринку продовольчого зерна та забезпечення хлібобулочними виробами населення області йшлося під час наради, яка цими днями відбулася в облдержадміністрації. Провів її заступник голови ОДА Роман Товстий. Відкриваючи захід, він зазначив, звертаючись до запрошених представників переробних підприємств, хлібопекарської галузі, керівників управлінь, які причетні до цієї справи:
– Сьогодні ми вже маємо зібраний урожай ранніх зернових, їх в області намолочено один мільйон чотириста тисяч тонн, із них зернових – близько мільйона. За оперативними даними, з перехідним залишком із минулого року є близько 700 тисяч тонн продовольчого зерна. Для забезпечення жителів області хлібобулочними виробами в резерві нам треба мати близько 180 тисяч тонн. Тож я не бачу якоїсь катастрофічної ситуації, а завдяки вам ми завжди справлялися з проблемами, які виникали. І сьогодні хотіли б їх обговорити, почути ваші пропозиції.
Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов уточнив, що зазвичай Полтавщина мала близько 75–80% продовольчого зерна, а нині воно складає приблизно 50%.
– Продовольче зерно в області є, – наголосив посадовець. – Але треба говорити відверто, що хліб буде дорожчати. На його собівартість впливає багато чинників, не лише вартість зерна, – аграрії хочуть одержати своє за вирощений урожай, далі – переробники, хлібопекарі, скрізь іде додана вартість, а ще – подорожчання енергоносіїв, підвищення заробітної плати. Торгівля також хоче мати свою націнку. Інфляційні процеси нікуди не зникли. Тому сказати, що хліб не подорожчає, – то покривити душею. Ми проаналізували ситуацію і бачимо, що собівартість зерна нині вища відсотків на 25 за минулорічну. Відтак ціна на хліб зросте на 5–7 відсотків – тобто борошно, що вироблятиметься із зерна нового врожаю, буде дорожчим. Але знову ж – підстав для різкого збільшення ціни я не бачу, наших запасів має вистачити. Традиційно нам підставляв плече «Аграрний фонд» – розраховуємо на його підтримку. До того ж у семи районах області займаються і переробкою зерна, і випіканням хліба – на 30 відсотків самостійно забезпечують себе у Великобагачанському, Гадяцькому, Котелевському, Карлівському, Лохвицькому, Решетилівському. Це 6–7 тисяч хлібобулочних виробів на рік. Але більшість районів живуть на підвозі хліба з великих хлібокомбінатів. А тому ваша успішна робота, стабільність у постачанні хліба – це запорука соціального спокою у нас в області. На сьогодні Полтавщина – на сьомому місці за ціною на хліб вищого гатунку і на четвертому – за ціною на житньо-пшеничний – тобто у нас ціни нижчі, ніж середні по Україні.
Голова асоціації «Полтавахліб», директор ТДВ «Миргородський хлібозавод» Олександр Бзенко розповів, що асоціація об’єднує вісім хлібопекарських підприємств.
– На ринку ситуація щодня змінюється, ціни зростають. Працюємо з коліс, намагаємося з цінами дуже не гратися, адже конкуренція свою роботу робить. А на перепадах цін виграє переважно торгівля: коли з’являється дешевший хліб, його вартість підкореговують, а це дещо несправедливо щодо товаровиробників. Ми в середньому підняли ціну на хліб десь на 5 відсотків. У жовтні з подорожчанням газу вимушені будемо піднімати її на 5–7 відсотків. Хочеться, щоб ціни були до десяти гривень за хлібину, це важливо… Але зміни будуть, ми теж будемо на них реагувати, адже не можемо своїми резервними коштами покривати довгі терміни дешевих цін. Будемо сподіватися на кращі часи.
Загалом ситуація стабільна, запевняли учасники наради. Зокрема директор ТОВ «Диканька Млин» Володимир Ленець розповів:
– Ми сьогодні переробляємо приблизно двісті тонн борошна за добу. Єдине, що якісного зерна одержали менше, ніж сподівалися. Наші менеджери їздять по господарствах, беруть зразки пшениці, сьогодні відсотків на сімдесят вона не зовсім якісна. Можливо, це пов’язано ще й із тим, що виробники намагаються спочатку продати менш якісне зерно, а краще залишити вже на початок нового року, на весну…
Директор ТОВ «Полтавський хлібокомбінат «Кулиничі» Олександр Козуб додав, що сьогодні на комбінаті мають більше зерна третього класу, ніж другого, очевидно, справді виробники не спішать продавати висококласну продовольчу пшеницю. А щодо ціни – вона зростатиме, зважаючи на об’єктивні фактори, до того ж треба підвищувати заробітну плату працівникам. Тут також проблема – працювати нікому на багатьох етапах виробництва через те, що люди виїздять на заробітки за кордон.
– Але ми налаштовані оптимістично: хліб буде! – запевняє підприємець.
І це той висновок, до якого і прагнули учасники розмови. Хліб буде, а вже з хлібом легше буде вирішувати й інші проблеми, продиктовані часом.

Марія ВІТРИЧ
Журналіст

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий