Лікбез для кавоманів

Лікбез для кавоманів

Більшість людей, які із задоволенням вживають натуральну каву, вважають, що існує лише два її сорти – арабіка і робуста. Дехто, певно ж, згадає іще один – ліберіка. Але справжні знавці кави заперечать, що це зовсім і не сорти, а різновиди кавових дерев. У промислових масштабах найбільше вирощують саме два перших види. Водночас сортів кави, яку виготовляють із плодів цих дерев, існує стільки, що точну їх кількість складно й назвати.

Арабіка, робуста, ліберіка. Coffea Arabica, або кавове дерево Аравійське, – найцінніший вид для сучасної промисловості. У природі такі дерева досягають заввишки шість чи навіть вісім метрів, але на плантаціях їх ріст обмежують до чотирьох метрів, інакше збір врожаю перетвориться на висотні роботи, що пов’язано з ризиком та вимагає додаткових витрат.
Зрілий плід кави – це червона ягода, яка на вигляд дещо нагадує вишню. Під м’якоттю розташовані зазвичай два боби, які називають кавовими зернами.
Турбот у догляді за врожаєм у плантаторів чимало, адже арабіка – рослина ніжна, чутлива й схильна до захворювань, захиститися від яких вдається за допомогою пестицидів і фунгіцидів. При всіх стараннях отримати за рік з одного дерева більше п’яти кілограмів плодів виходить рідко, а якщо врахувати, що з них отримують тільки один кілограм готових зерен, стає зрозуміло, чому арабіка вважається такою цінною і дорогою. Кращими з кавових зерен арабіки визнані такі різновиди: типіка, бурбон, марагоджип.
У всьому обсязі виробленої у світі кави арабіка становить 70%, тобто є безперечним лідером. А все завдяки винятковим смаковим властивостям – солодкість із легкою витонченою кислинкою і чудовий аромат.
Coffea Canephora, або кавове дерево Канефора Робуста, – вид, якому належить законне друге місце. Вперше його виявили в Африці, поблизу річки Конго. Головною властивістю робусти є значний вміст кофеїну в зернах. На частку робусти припадає решта 30% світового кавового ринку.
Напій із робусти досить різкий на смак і не такий ароматний, як його аналог із арабіки, але він має неперевершений підбадьорливий ефект. Високий ступінь міцності робить цю каву дуже цінним компонентом для складання блендів (кавова суміш з різних сортів кави). Наприклад, в Італії її неодмінно додають у суміші, призначені для улюбленого напою – еспресо, тому що саме зерна робусти дозволяють отримати стійку і густу пінку.
Важливо також те, що кавове дерево Канефора Робуста не таке примхливе, як арабіка, і чудово протистоїть захворюванням та впливу навколишнього середовища. Іншими словами, вирощування цієї культури не потребує значного хімічного захисту, тож плоди є більш екологічно чистими.
Coffea Liberica, або кавове дерево Ліберійське, росте у висоту від шести до десяти метрів і має набагато крупніше, у порівнянні з арабікою та робустою, листя. Кавові ягоди теж дуже великі. Ліберіка не боїться майже ніяких захворювань. Але якість її зерен доволі низька, тож самостійне використання ліберіки – рідкість, найчастіше її додають у різні суміші.
Географія смаку. Лідером за якістю кавового зерна заслужено вважають Бразилію. Тут його збирають найбільше в світі, а місцева арабіка представлена більш ніж 40 різними сортами. Однак чимало гурманів стверджують, що найсмачнішими є кавові зерна з Гватемали. Заперечувати немає сенсу: гватемальській каві складно конкурувати з бразильською, передусім тому, що в невеликій за площею країні можуть виростити доволі незначний її врожай, отож каву з Гватемали не так просто знайти в торговельній мережі.
Визнаними країнами походження якісної кави є також Кенія і Колумбія. Зокрема з колумбійських зерен виходять найбільш легкі кавові напої. Багато прихильників у єменських, карибських і кубинських сортів кави.
В усіх перерахованих країнах на високому рівні також технологія збирання врожаю та його переробка.
Нотки-родзинки. Якщо любите каву з терпким смаком, ледь вловимою гірчинкою і помірним ароматом, зупиніть свій вибір на бразильському сорті Arabica Santos. У колумбійській каві Arabica Medellin незначна кислинка поєднується з приємним солодкуватим смаком.
Arabica Guatemala Antigua гірка на смак, в її ароматі відчувається шоколадна пряність. Напій вирізняється дуже вишуканим післясмаком цитрусу й чорносливу. Горіховим присмаком зачаровує коста-риканський сорт Arabica Tarrazu.
Винний присмак із шоколадними нотками властивий єменській каві Arabian Mocco. Глибокий терпкий смак і незрівнянний аромат характерні для класичної кенійської арабіки Arabica Kenian. Легкий смородиновий присмак вирізняє ефіопську каву Arabica Ethiopian Harar.
Популярним сортом робусти є Robusta Indian Cherry, що запам’ятовується кислинкою, середньою гіркотою і глибоким ароматом.
Як вибрати каву? Купуючи каву в зернах, пам’ятайте просте правило: чим вище відносно рівня моря розташовується країна, де вона виросла, тим м’якшим і багатшим будуть смак і аромат готового напою. До речі, йдеться тільки про арабіку, бо ж робусту вирощують на рівнинах.
Дуже важливим фактором є тривалість обсмажування зерен. Коротке (легке) зберігає продукт ніжним, не додаючи йому гіркоти. Такі зерна підходять для кави з молоком. Середнє за тривалістю обсмажування робить боби більш гіркими і помітно підсилює їхній аромат. Це найпопулярніший варіант, оскільки в такій каві зберігається баланс між міцністю і ніжністю смаку.
Тривале обсмажування називають також італійським чи французьким. Йому надають перевагу любителі особливо гіркої, дуже міцної кави із найсильнішим ароматом.
На упаковці продукту на ступінь обсмаження зерен вказують цифри від 1 (найслабший) до 5 (найсильніший).
Якщо ви купуєте тільки мелену каву й готуєте її в кавоварці, то вибирайте продукт середнього помелу. Він вважається універсальним, бо встигає добре проваритися у пристроях із різним часом обробки.
Мелена кава часто представлена у вигляді сумішей різних сортів, у яких уже збалансовані міцність і смак.
Яку б каву ви не обрали, зверніть увагу на її упаковку. Вона має бути щільною і герметичною.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий