З настанням пізньої осені роботи у селян стає менше, але збиратися на зимовий перепочинок рано. Потрібно встигнути зробити дуже багато: не варто затягувати з останніми підзимовими посадками овочівникам (у грудні земля вже стає фізіологічно непридатною для рослин), садівникам у боротьбі з шкідниками та хворобами саду, птахівникам, які переводять на зимові квартири утриманців.
На городі досіваємо під зиму овочі та заготовлюємо грунт
У підморожений ґрунт на початку листопада ще не пізно сіяти сидерати, пряні та лікарські рослини, зокрема валер’яну, гірчицю, цибулю-шалот, розторопшу, редиску, ріпу, селеру, стевію, фізаліс, кріп, шпинат та руколу. Намагайтеся не проводити підзимовий посів у місцях, де застоюється взимку вода. Висіяне під зиму насіння набрякає при зимових відлигах. Узимку воно загартовується під впливом низьких температур, а рослини, що з нього виростають,краще витримають весняні приморозки, менше вражатимуться шкідниками і хворобами. Грунт під такі посадки краще удобрити. Якщо немає змоги внести перегній, можна обмежитися мінеральними добривами: 30–35 г сечовини, стільки ж суперфосфату і калійних добрив на кожен квадрат площі ділянки. Норма висіву має бути більшою на 20–30% за весняну сівбу. Після замерзання грунту менш холодостійкі грядки можна замульчувати шаром листя або соломи.
До настання перших морозів також важливо закінчити збір барбарису, шипшини, кизилу, магнолії та довести до посівних кондицій все насіння. У кінці листопада – на початку грудня господарі приступають до вигонки вітамінної зелені. Ревінь, спаржу, цикорний салат виганяють у темряві, а щавель, петрушку, селеру, цибулю, кріп – на світлі.
Поки земля не мерзла, ще не пізно заготовити власні грунтосуміші для майбутньої розсади. Взимку буде достатньо часу для їх дезінфекції.
Захищаємо рослини від шкідників, гризунів та морозів
Якщо не вистачало часу раніше, то у листопаді можна перекопати пристовбурні кола дерев, у яких на зиму заляльковується багато шкідників (пильщик, вишнева муха, яблунева плодожерка тощо). Опинившись на поверхні, личинки та лялечки гинуть від холодів. Найкраще користуватися не лопатою, а садовими вилами. Ставте інструмент руба до штамба (тоді менше пошкоджуватиметься коріння). Біля стовбура розпушують мілко (10–12см), щодалі поступово збільшуючи глибину. Деякі фахівці не рядять при цьому розбивати грудки землі, бо вони навесні будуть затримувати сніг біля коріння.
Щоб захистити дерева від опіків та морозобоїн, штамби дерев білять вапном у суміші з глиною (2 кг вапна розчиняють у 10 л води, додають для в’язкості глину або столярний клей – 15–25 г на відро). Щоб уберегти дерева від гризунів, їх обв’язують старим мішковинням, агроволокном. Під деревами залишають отруйні принади для мишей.
Одним зі способів захистити малину від підмерзання є пригинання її до землі. Зверху рослину додатково прикривають землею, іншими доступними матеріалами, а взимку – нагортають сніг.
У листопаді після повного опадання листя у винограду заготовлюють живці. Після обрізки фахівці рекомендують провести профілактичне обприскування 5%-ним розчином залізного купоросу, а після цього вкрити. Лозу в’яжуть у пучки, пригинають до землі та присипають грунтом на глибину до 10 см.
Не забудьте утеплити багаторічники
Листопад – останній місяць року, щоб викопати чи утеплити багаторічні рослини. У цю пору у більшості регіонів нічна температура опускається нижче нуля. І хоча рослини й переживуть невеликі морози, але обрізати та пригнути їх до землі для укриття варто при плюсових температурах. При мінусових температурах гілки можна легко зламати.
У листопаді обрізують клематиси і троянди. Клематиси, що цвітуть на пагонах поточного року, обрізають коротко, а ті, які цвітуть на тогорічних пагонах, не обрізають, вкорочують тільки занадто довгі пагони. Троянду флорибунда і чайно-гібридну троянду обрізують на висоті 45–60 см від землі, видаляючи всі невизрілі пагони. У мініатюрних і поліантових троянд обрізують тільки суцвіття.
Бульби таких квітів, як канни, жоржини та бегонії, якщо ви не зробили цього в жовтні, після перших заморозків необхідно викопати, очистити від землі, просушити, протравити в рожевому розчині марганцівки і покласти на зберігання в сухе темне місце з температурою не вище +5°C.
Підготувала Юлія ХОМЕНКО.