Літні дні варення

Літні дні варення

У червні традиційно починається сезон консервування. Першими у садках та на городах достигають полуниця, черешні, згодом червоніють та наливаються ароматним соком малина й ранні сорти вишні, аґрус, смородина… Отож господині варять із усіх цих солодких дарів варення для своїх ласунів.

Із полуниці

На 1 кілограм полуниці – 1 кілограм цукру.
Полуницю помийте, очистіть від хвостиків і дайте стекти воді. Пересипте ягоди цукром у великій каструлі й залиште настоюватися протягом 12 годин (найзручніше на ніч). Потім доведіть на повільному вогні до кипіння. Обов’язково знімайте утворювану на поверхні полуничної маси піну.
Тільки-но варення закипить, приберіть посудину з плити й відкиньте масу на сито. Сироп знову поставте на плиту, а ягоди залиште в ситі, накривши кришкою.
На невеликому вогні варіть сироп протягом 40 хвилин. Перед закінченням варіння перекладіть у сироп ягоди. Коли маса почне закипати, зніміть посудину з плити й розлийте гаряче варення у підготовлені банки. Закатайте.

Із жовтої черешні

12 склянок черешні без кісточок, 12 склянок цукру, 2 склянки вишні без кісточок, 2 апельсини, 2 лимони.
Свіжу черешню вимийте під проточною водою. Видаліть кісточки. Засипте черешню цукром і поставте варитися до закипання. Зменшіть вогонь і варіть протягом 10 хвилин.
Із вишні видаліть кісточки, апельсини та лимони поріжте на шматочки й усе разом перекрутіть на м’ясорубці. Додайте вишнево-цитрусову масу в каструлю і варіть на невеликому вогні. Під час варіння черешня вбере цукор і стане на вигляд ніби прозорою, а під впливом вишні набуде червонуватого відтінку. Коли ці зміни відбудуться, розлийте варення в підготовлені банки й закатайте кришками.

З аґрусу

1 кілограм аґрусу, 600 грамів волоських горіхів, 2 кілограми цукру.
Волоські горіхи очистіть від перетинок. Аґрус очистіть від плодоніжок, помийте, кожну ягоду акуратно надріжте гострим ножем і вийміть насіння, а замість нього вкладіть шматочок волоського горіха.
Цукор залийте водою (3 склянки), поставте на вогонь і помішуйте. Доводити до кипіння сироп не варто, достатньо дочекатися, щоб цукор розчинився і рідина стала прозорою.
Готовим гарячим сиропом залийте аґрус із горіхами і залиште на ніч. Потім поставте на плиту, доведіть до кипіння і варіть 6 хвилин. Гарячу масу розлийте в банки й закатайте.

Із малини

На 1 кілограм малини – 1 кілограм цукру.
Малину переберіть, але в жодному разі не мийте, інакше вона стане водянистою. Перетріть ягоди до однорідної маси будь-яким зручним для вас способом (можна скористатися блендером). Додайте цукор. Перемішайте до однорідної консистенції і залиште масу настоюватися протягом години. Потім знову продовжте процес перемішування, який має тривати до повного розчинення цукру.
Варити підготовлену масу не потрібно. Її відразу ж необхідно розкласти в банки й закатати. Зберігати краще в холодильнику. Взимку ці солодощі порадують ароматом свіжої малини.
***
Засипте цукром малину (в рівних пропорціях) і залиште на 5 годин. Утворений сік злийте і кип’ятіть 10 хвилин. Перекладіть у цей сироп ягоди й на слабкому вогні доведіть до кипіння. Варіть рівно 5 хвилин. Розлийте в банки, закатайте.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий