Любителям фети на замітку

Любителям фети на замітку

Популярний в усьому світі сир фета є гордістю грецької національної кухні. Традиційно він виготовляється з овечого молока, іноді з додаванням козячого. Усі бачили в продажу також фету з коров’ячого молока, але поціновувачі знають, що цей продукт нагадує традиційний хіба що розсипчастою текстурою. Ніжного вершкового смаку, насиченого сирного аромату й довгого молочного післясмаку він не подарує. Окрім того, традиційна фета ще й набагато корисніша для здоров’я.

Фета належить до групи м’яких сирів. Продукт хорошої якості повинен містити 70% овечого молока і тільки 30% козячого. У класичному рецепті козяче молоко становить не більше 5 – 10%.
З’ївши 100 грамів фети, можна забезпечити організм добовою дозою фосфору та кальцію, третиною добової потреби цинку. Жирність грецького сиру становить 40–60 %, але в ньому майже відсутні вуглеводи, що призводять до набору надлишкової ваги тіла. Єдина пересторога для гурманів – навантаження на нирки й серце. Це пов’язано з вмістом у продукті великої кількості солі.
Cвіжий сир фета повинен бути чистого білого кольору. Жовтуватий відтінок свідчить про те, що продукт довгий час зберігався без розсолу. Щоб знизити вміст солі в сирові, рекомендується перед подачею трохи потримати його в молоці чи в мінеральній воді.
Не всі знають, що фета допомагає уникнути харчового отруєння чи принаймні послабити його ступінь. У її складі містяться лактобактерії, які можуть нейтралізувати токсичні речовини, що потрапляють в організм разом з іншими продуктами. Крім того, ці ж кисломолочні бактерії здатні впливати на стінки шлунку й кишечнику, відновлюючи їх і надаючи протизапальну дію.
Фета містить також білок, вітаміни групи A, B, D і E. До складу сиру входить амінокислота, яка бере участь у синтезі серотоніну – так званого гормону щастя, що покращує настрій людини.
У кулінарії фета є незамінним інгредієнтом «Грецького» салату, який готується з помідорів, огірків, цибулі, болгарського перцю, листя салату, оливкової олії і сиру. Також продукт добре поєднується з солодким виноградом, червоним вином і чорним хлібом.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий