Любителям малосольних огірків

Любителям малосольних огірків

Щоб сповна насолодитися в сезон тепла справжнім смаком свіжих огірків, зазвичай вистачає кілька тижнів. Далі господині беруться за традиційне засолювання. Але це ще не заготовки на зиму, а всіма улюблені хрусткі й ароматні малосольні огірки, які так смакують і до молодої картопельки, і до будь-яких м’ясних чи рибних страв.

Ароматні гостренькі
На 3-літрову банку: 1,5 – 2 кілограми огірків невеликого розміру, 1,5 літра води, 3 столові ложки солі, кріп із парасольками, корінь і листя хрону, 4 – 5 зубців часнику, по 7 смородинових і вишневих листків, 4 лаврові листки, половинка гіркої перчини, по 1 гілочці естрагону (тархун) і любистку (для хрусткості огірків).
Огірки залийте водою на 3 години. Зелень помийте й поріжте довільно. Корінь хрону очистіть і поріжте на шматки, часник – пластинками.
Вимочені огірки вимийте, обріжте з обох країв кінчики. На дно банки укладіть половину кропу, половину нарізаного часнику, шматочки кореня хрону, листя вишні й смородини, тархун і любисток, половинку гіркої перчини, 2 лаврові листки. Наповніть банку огірками, але не дуже щільно. Зверху укладіть решту кропу, лаврового листя і часнику.
В окремій посудині ретельно розмішайте холодну воду й сіль (до повного розчинення кристаликів солі). Залийте розсіл у банку з огірками. Але пам’ятайте, що наповнювати посудину до країв не слід, бо надалі в ній відбуватиметься процес бродіння. Зверху прикрийте вміст банки листям хрону. Закрийте банку капроновою кришкою, акуратно збовтайте й залиште на 2 доби.
Якщо хочете, щоб огірки були готові вже наступного дня, заливайте їх гарячим розсолом (але не окропом).
З лимонним присмаком
2 кілограми огірків, 4 столові ложки крупної солі, 10 горошин чорного перцю, 5 горошин запашного перцю, 1 чайна ложка цукру, 2 невеликих лимони, віхтик кропу.
За допомогою тертки зніміть із лимонів цедру. Увесь перець горошком змішайте з сіллю (2 столові ложки) та цукром і ретельно розітріть, потім додайте підготовлену цедру.
Кріп посічіть. Огірки помийте, позрізайте кінчики. Зробіть невеликі насічки ножем по всій довжині кожного огірка, а потім кожен огірок розріжте вздовж.
Складіть порізані огірки в пластиковий контейнер, посипте сумішшю зі спецій і цедри, полийте вичавленим із лимонів соком, додайте 2 столові ложки солі й перемішайте. Закрийте контейнер кришкою і залиште на 30 хвилин. Протягом цього часу струшуйте вміст контейнера тричі, щоб огірки краще ввібрали приправи.
На яблучному оцті
1 кілограм огірків, по 2 столові ложки крупної солі й цукру, віхтик кропу (можна додати також петрушку), 8 зубців часнику, 2 столові ложки яблучного оцту, 1,5 столової ложки олії без запаху.
Огірки поріжте на четвертинки й викладіть в емальовану посудину, посипте сіллю і цукром, додайте пропущений через прес часник, посічену зелень, перемішайте. Влийте яблучний оцет і розігріту в сотейнику гарячу олію (вона надасть зелені особливого аромату). Знову все ретельно перемішайте. Через пів години малосольні огірки четвертинками будуть готові до вживання.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий