Любителям морозива

Любителям морозива

Мабуть, ніхто не відмовиться потішити себе в спеку порцією морозива. Смачний освіжаючий десерт полюбляють і дорослі, й діти. Однак вибрати в сучасній торговельній мережі якісне морозиво, виготовлене з натуральної сировини, непросто. Передусім варто уважно вивчати розміщену на упаковці продукту інформацію від виробника.

Стабілізатори – це не завжди страшно. Морозильні камери супермаркетів сяють розмаїттям барвистих обгорток – виробники морозива пропонують покупцям різні поєднання смаків, кольорів і форм цього чудового й улюбленого продукту. Проте, на жаль, не завжди красиве на вигляд і приємне на смак морозиво є корисним. Під яскравою обгорткою може «ховатися» чимала кількість хімічних барвників, синтетичних ароматизаторів, консервантів та інших шкідливих для здоров’я компонентів.
Всі знають, що в основі якісного морозива повинні бути молочні продукти, які постачають нашому організму повноцінні тваринні білки, жири, що легко засвоюються, мінерали й вітаміни. Не слід хвилюватися, якщо в складі продукту зазначені й такі стабілізатори, як гуарова камедь (Е 412) чи ксантанова камедь (Е 415). Гуарову камедь отримують з їстівної зернобобової культури «гуаровий біб», значна частина якої вирощується в Індії. А ксантанова камедь є лінійним поліцукридом, який виробляють шляхом особливої ферментації вуглеводів. Саме завдяки цим натуральним стабілізаторам морозиво за своєю структурою стає однорідним, ніжним на смак і більш стійким до процесу танення.
Стандарти якості. В Україні для визначення обов’язкових та рекомендованих до виконання правил, критеріїв безпеки та якості продукції діють Державні стандарти України (ДСТУ). Покупцям морозива необхідно знати, що в нашій країні запроваджені три основних стандарти якості цього продукту: ДСТУ 4733:2007, ДСТУ 4735:2007 та ДСТУ 4734:2007.
Натуральне жирне морозиво. Молочне, вершкове морозиво і пломбір виготовляють відповідно до ДСТУ 4733: 2007. Всі три перелічені види продукту – це морозиво на основі натурального чи сухого молока, вершків, сироватки, масла. Тобто в його складі немає жодних рослинних олій.
Між собою молочне, вершкове морозиво і пломбір відрізняються тільки за жирністю. Більшість українців віддають перевагу пломбіру. Завдяки тому, що в ньому міститься від 12 до 20 відсотків жиру, це морозиво має дуже насичений приємний смак. Жирність вершкового морозива складає від 8 до 11 відсотків. Молочне морозиво має 0,5 – 7,5% жирності.
Виробнику дозволяється урізноманітнити ці види продукту смаковими добавками та наповнювачами (ягодами, соком, сиропами, джемом, горіхами, шоколадом тощо).
Десерт із замінниками молока. Стандарт ДСТУ 4735:2007 розповсюджується на морозиво з комбінованим складом сировини. Саме так має називатися морозиво, до якого додана рослинна олія (пальмова, кокосова) чи будь-який інший замінник молочного жиру.
Безперечно, що й такий продукт має право на існування. Важливо, щоб виробник свідомо не приховував цю інформацію від покупців. А дані експертів вказують на те, що багато українських компаній, які виробляють морозиво, намагаються усіма способами завуалювати вміст у своїй продукції сурогатних компонентів, а деколи вдаються навіть до відвертого обману споживачів. І випадків таких чимало. Наприклад, продукт із зазначеною на упаковці маніпулятивною назвою «Дядечко Пломбір» покупець може сприйняти справді за пломбір, тобто морозиво з найякіснішої молочної сировини, і лише згодом додивитися на упаковці, що він вироблений за ДСТУ 4735.
Морозиво з ягідкою. Для виробництва плодово-ягідного морозива, замороженого соку й ароматичного морозива існує окремий стандарт – ДСТУ 4734:2007.
Морозиво на основі натуральної плодово-ягідної сировини є відмінною альтернативою калорійному молочному морозиву, однак варто розуміти, що ароматизаторів у ньому чимало, адже смак фруктів втрачається під час заморозки.
Що ж до ароматичного морозива, то від його вживання краще відмовитися взагалі, адже воно виготовлене на основі цукрового сиропу, барвників та ароматизаторів.
Зовнішній вигляд продукту. Морозиво, яке зберігається за всіма температурними вимогами, завжди матиме ідеальну форму – у вафельному стаканчику, в ріжку, на паличці. Якщо продукт деформований, це свідчить, що його розморожували, й ніхто не скаже, скільки часу воно перебувало під дією високих температур, які провокують розвиток всіляких хвороботворних бактерій.
Морозиво має бути твердим, на його поверхні не повинно бути ніяких крупинок чи кристаликів.
На упаковці шукайте інформацію про виробника, ДСТУ, склад продукту, дату виготовлення і термін придатності, харчову та енергетичну цінність, умови зберігання, масу нетто.
agrostory.com, smachno.ua.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий