Любителям сиру

Любителям сиру

За бажанням, у домашніх умовах можна виготовити не тільки кисломолочний сир, а й твердий, так званий адигейський, плавлений і ще багато видів цього популярного і корисного для здоров’я продукту.

Домашній твердий

1,5 літра домашнього молока, 1 кілограм кисломолочного сиру, 100 грамів вершкового масла, 1 яйце, 1–1,5 чайної ложки солі, 1 чайна ложка соди.
Молоко налийте в каструлю, покладіть у нього сир і поставте на невеликий вогонь. Злегка помішуючи, тримайте на вогні до тих пір, поки сир не почне тягнутися за ложкою, тобто набуде в’язкості.
Надалі перелийте масу в застелений марлею друшляк. Відтисніть, додайте яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішайте. Перекладіть у каструлю і знову поставте на плиту. Варіть на найменшому вогні 5 – 10 хвилин, в залежності від того ніжний чи щільний сир вам смакує.
Розкладіть сир у форми (тарілки, контейнери), ретельно утрамбовуючи ложкою, а коли охолоне, затягніть харчовою плівкою і поставте в холодильник на 6 годин.

Адигейський (м’який) з добавками

1 літр молока (3,5%), 400 грамів сметани (25%), 4 яйця, 1 столова ложка солі, 3 зубчики часнику, віхтик кропу.
Яйця збийте міксером, додайте сметану й продовжіть збивання. Часник натріть на крупній тертці, зелень посічіть.
У каструлю з молоком додайте сіль. Поставте на вогонь і, помішуючи, варіть до закипання. Потім повільно, тоненькою цівкою, влийте в кипляче молоко сметанно-яєчну суміш. Варіть усе разом, безперервно помішуючи, 5–7 хвилин, поки не почнуть утворюватися великі сирні «пластівці». На цьому етапі додайте зелень і часник. Швидко перемішайте й відкиньте отриману масу в застелений марлею у кілька шарів друшляк. Коли охолоне, відіжміть і помістіть на кілька годин під прес (можна використати банку з водою).

Плавлений з паприкою

1 кілограм кисломолочного сиру, 100 грамів вершкового масла, 1 яйце, по 1 чайній ложці меленої паприки, соди, солі.
Викладіть у каструлю пропущений через м’ясорубку сир, додайте розм’якшене масло, сіль і соду. Ретельно вимішайте й варіть на слабкому вогні, постійно помішуючи, до однорідної маси.
Зніміть з плити, всипте паприку, ретельно перемішайте й вилийте гарячу масу в глибоку ємність. Поставте на холод. Після остигання сир уже можна мастити на канапки.

Поділися:

Добавить комментарий