М'ясні делікатеси  до новорічного столу

М’ясні делікатеси до новорічного столу

Оселі українців потроху наповнюються новорічною атрибутикою: у вікнах миготять святкові вогники гірлянд, дітлахи прикрашають помешкання блискучим дощиком, паперовими сніжинками. Дехто вже встиг поставити й вбрати в казкові шати ялинку. Отож господиням час планувати новорічне меню. Серед найголовніших святкових страв – звісно ж, м’ясні.

Свинина пряна

1 кілограм свинячої вирізки, 0,5 літра пива, 1 часничина, 1 лимон, 0,5 чайної ложки меленої кориці, 3 лаврових листки, щіпка меленого кардамону, 3 горошини духмяного перцю, чорний мелений перець, сіль.
Розріжте кожен зубок часнику на 2 – 4 частини, залежно від розміру, й обкачайте у крупній солі.
М’ясо помийте, обсушіть і обробіть, видаливши плівки й прожилки. Зробіть надрізи, нашпигуйте їх часником. Рясно натріть м’ясо ззовні сіллю і залиште на 15 – 20 хвилин, щоб воно просолилося.
У розпеченому сотейнику з товстими стінками обсмажте свинину з усіх боків до золотистого кольору приблизно 7 хвилин. Жир додавати не потрібно, м’ясо не пригорить завдяки високій температурі посуду.
Влийте пиво й додайте спеції. Накрийте сотейник кришкою і тушкуйте свинину на повільному вогні 35 – 40 хвилин, періодично перевертаючи, щоб м’ясо рівномірно готувалося з усіх боків.
Із лимона зніміть цедру, а сам лимон поріжте тонкими шматочками. Додайте до м’яса лимонну цедру, чорний мелений перець і продовжуйте тушкувати свинину на повільному вогні до повної готовності ще 30 – 40 хвилин, періодично перевертаючи.
Готову свинину викладіть на блюдо, дайте трохи охолонути й прикрасьте лимоном. Подавайте м’ясо на новорічний стіл з овочами і зеленню.

Яловичина в тісті

800 грамів яловичої вирізки, 600 грамів готового листкового тіста, 0,5 кілограма печериць, 1 велика цибулина, 300 грамів бекону, 1 часничина, 2 столові ложки гірчиці, 2 жовтки, олія для смаження, кунжут для посипання, сіль, перець.
М’ясо помийте, очистіть від плівок і посоліть. Покладіть на сковорідку з олією й обсмажте з усіх боків по 1 хвилині. Коли м’ясо трохи остигне, змастіть його по всій поверхні гірчицею, накрийте фольгою і залиште на годину для просочення.
На жирові, що залишився на пательні від яловичини, обсмажте подрібнену цибулю до напівпрозорості, потім додайте дрібно нарізані печериці. Коли гриби будуть готові, посоліть масу й поперчіть. Зніміть з вогню і залиште вихолоняти.
Кухонну дошку застеліть харчовою плівкою, на неї викладіть смужки бекону, зверху – грибну масу суцільним шаром, потім – яловичину. За допомогою харчової плівки загорніть усе, як рулет.
Листкове тісто розкачайте в пласт. З рулету акуратно зніміть плівку, перекладіть виріб на тісто й загорніть. Зайве тісто обріжте. Яловичину в тісті перекладіть на деко, змастіть збитими яєчними жовтками і посипте кунжутним насінням. Поставте в заздалегідь розігріту до 180 градусів духовку й запікайте протягом 40 хвилин. У разі потреби виріб можна накрити фольгою.
Після того, як дістанете м’ясо в тісті з духовки, його потрібно накрити рушником і потримати так 15 – 20 хвилин.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий