М'ясні делікатеси

М’ясні делікатеси

У традиційному українському великодньому кошику, який миряни освячують у церкві, завжди є смачні й ситні м’ясопродукти. Це данина завершенню Великого посту.

Ковбаса

2 кілограми свинини, 1,5 кілограма курячого філе, 1 кілограм сала, сіль, спеції; натуральні оболонки для виготовлення ковбаси.
Сало, свинину й курятину наріжте невеликим кубиком. Потім усе впереміж пропустіть через м’ясорубку. Бажано використовувати решітку з середніми отворами. Додайте до фаршу сіль і мелені спеції (чорний перець, коріандр та інші), перемішайте.
Натуральні оболонки розморозьте в теплій воді, ретельно промийте й розріжте на частини потрібної довжини. Встановіть на м’ясорубку насадку для ковбас і наповніть оболонки фаршем. Кінці зав’яжіть капроновими нитками. Поверхню ковбасок проколіть у кількох місцях зубочисткою, щоб під час приготування вони не лопнули. Перекладіть вироби в жаровню, накрийте її кришкою і запікайте в розпеченій духовці близько години.
***
1 кілограм 300 грамів свинячого фаршу, 900 грамів індичого фаршу, 1 цибулина, 5 зубців часнику, 1 столова ложка подрібненого лаврового листя, 2 столові ложки гірчиці, сіль, перець чорний мелений; натуральні оболонки для ковбаси.
У великій мисці змішайте два види фаршу, подрібнені за допомогою блендера цибулю і часник, додайте лавровий лист, гірчицю. Приправте фарш сіллю і перцем. Все добре перемішайте.
Натуральні оболонки для ковбас промийте, трішки просушіть. Наповніть фаршем і проколіть зубочисткою, як і в попередньому рецепті. Потім відваріть ковбаски в підсоленій воді протягом 20 хвилин. Складіть на деко, застелене пергаментним папером, і відправте в духовку, розігріту до 200 градусів. Випікайте 5 – 10 хвилин, щоб ковбаски зарум’янилися.

Рулет

1 кілограм грудинки (суцільний не дуже товстий шматок), 400 грамів меленої свинини, 1 яйце, 1 цибулина, 2 зубці часнику, 2 столові ложки олії, по 0,5 чайної ложки гострої паприки і куркуми, 1 чайна ложка солодкої паприки, сіль, перець чорний мелений.
Грудинку натріть сумішшю спецій: куркумою із солодкою і гострою паприкою, щіпкою чорного меленого перцю і сіллю. Накрийте целофаном і покладіть у холодильник на 2 години.
У фарш додайте подрібнену й обсмажену на олії цибулю, сире яйце, дрібно порізаний часник, приправте сіллю і перцем. Рівномірно змастіть грудинку цією масою і згорніть у рулет. Перев’яжіть його цупкою ниткою, укладіть у глибоку форму й запікайте (180°C). Коли мине 1 година, долийте до м’яса півсклянки води й продовжуйте запікати ще протягом 1,5 години. Готовий рулет наріжте кружальцями.

Печеня

1,5 кілограма свинини (шия, грудинка), 2 столові ложки олії, 2 столові ложки гірчиці, 1 чайна ложка коріандру, 0,5 чайної ложки чорного перцю горошком. Для маринаду: 2 цибулини, 4 зубки часнику, 1 паличка кориці, 1 столова ложка меду, 1 лимон, 3 столові ложки яблучного оцту, 2 лаврових листки, 0,5 чайної ложки чорного перцю горошком, 3 столові ложки солі, 0,7 літра мінеральної сильногазованої води.
У звичайну гарячу воду покладіть чорний перець горошком, лаврове листя, корицю, сіль і проваріть 3 – 4 хвилини. Потім остудіть суміш.
Крупно поріжте цибулю і лимон. Подрібніть часник. Додайте у маринад цибулю, часник, лимон, а також оцет, мед і мінеральну воду. Отриманим маринадом залийте м’ясо і залиште в холодильнику на 1 – 2 доби.
Дістаньте м’ясо з маринаду, обсушіть паперовим рушником, змастіть гірчицею. Викладіть у форму для запікання, полийте олією і невеликою кількістю маринаду, а зверху посипте перцем і коріандром.
Запікайте м’ясо під кришкою в розігрітій до 200°С духовці протягом 1 години. Потім зніміть кришку, зменшіть температуру до 170°С і готуйте ще 1 – 1,5 години. Періодично поливайте соком, що виділився, і маринадом. Запечене м’ясо викладіть на блюдо, наріжте порційними шматками.

Поділися:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Добавить комментарий